Kako svakodnevno slušanje muzike utiče na mentalno zdravlje

Lifestyle 07. nov 202317:01 3 komentara
Shutterstock

Hrvati, njih više od 90 posto, svakodnevno slušaju muziku i smatraju da ona pozitivno utiče na mentalno zdravlje te koriste više načina za slušanje muzike, rečeno je na predstavljanju drugog po redu Istraživanja o navikama slušanja muzike u Hrvatskoj.

Istraživanje, drugo po redu, sprovela je Hrvatska diskografska organizacija u saradnji sa agencijom Hendal uz podršku Hrvatskog udruženja poslodavaca. Prema rezultatima istraživanja, više od 90 posto građana Hrvatske svakodnevno sluša muziku.

Građani u proseku provode 16 sati slušajući glazbu, preko 75 posto ispitanika ističe važnost muzike u njihovim životima, dok njih 85 posto veruje da ona pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Kada je reč o muzičkim preferencijama, rezultati pokazuju da hrvatski građani podjednako cene i domaću i stranu muziku, dok muziku iz regiona uživa oko 42 posto ispitanika. Glazbeni žanrovi koji se najviše slušaju su pop, rok i narodna.

Striming servisi postali su sada sastavni deo slušanja muzike pa 95 posto ispitanika poznaje barem jedan servis, a 44 posto njih koristi plaćene usluge. Besplatno strimovanje je najkorišteniji način pronalaska nove muzike te 74 posto ispitanika koristi internet stranice na kojima se muzika može slušati besplatno.

Više od 79 posto ispitanika sluša muziku preko radija i besplatnog video strima dok su rezultati drugačiji kod mlađih ispitanika koji navode striming usluge, kaoi i društvene mreže kao što je Tik Tok kao glavni izvor za nalaženje slušanja i otkrivanja nove muzike.

Rezultati istraživanja također upućuju i da s godinama raste i interes za muziku na CD-ima i gramofonskim pločama, dok mlađe generacije muzičkii sadržaj konzumiraju preko interneta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare