Koje četiri boje ne bi trebalo da se nađu u spavaćoj sobi i zašto

Lifestyle 01. okt 202315:16 4 komentara
Shutterstock

Spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u domu - naše utočište. Posledično, može biti pod velikim pritiskom oko njenog dizajniranja, posebno kada je reč o odabiru boje.

I dok uvek možete ponovo krečiti, najbolje je da to bude kako treba prvi put, stoga birajte mudro.

Evo četiri boje koje nikada ne bi trebalo da koristite u spavaćoj sobi.

Jarko žuta

“Nema mnogo boja koje bih ljudima rekla da ne koriste u svojoj spavaćoj sobi jer svako ima jedinstven ukus. Međutim, jedna boja za koju se zna da ima negativne učinke je jarko žuta. Poznato je da ova boja kvari san jer vara mozak da misli da je dan ili vreme za budnost. Jarko žuta oponaša sunce i ljudi su otkrili da im je sve teže i teže spavati noću kada su u svetlo žutoj sobi”, poručuje dizajnerka Ema Beril.

Međutim, ako ste ljubitelj jarko žute boje, ona preporučuje da je koristite u kupatilu, sunčanoj sobi ili čak trpezariji, zavisi od dekora i stila prostora.

Crvena i narandžasta

Odvažne, tople boje poput crvene i narandžaste, će istaći svaki zid, posebno u spavaćoj sobi. Ali stvarnost je da su ove nijanse pogrešan izbor za sobu koja bi trebalo da bude umirujuća, prenosi RS.

“Više volim da spavaće sobe koje dizajniram budu umirujući, mirni i spokojni prostori, a ne odvažni”, kaže dizajnerka enterijera Ani Delaport.

To ipak ne znači da ne možete koristiti ove nijanse u drugim sobama. Takve boje bi bile izvrsne na mestu poput radne sobe, kuhinje ili vešernice.

“Energične crvene i narandžaste ostavite za sobe u kojima želite obaviti posao. Dok je crvena boja strasti, snažne nijanse zapravo mogu podstaći apetit i pojačati nivo stresa”, poručuje dizajnerka enterijera Šej Holand.

Crna

Iako mnogi od nas žele da naše spavaće sobe izgledaju poput pećina, crna boja jednostavno ne stvara pravu atmosferu.

“Preporučam da preskočite trend potpuno crnih spavaćih soba. Iako je pećinski, moderni ugođaj svakako eskapistički, on ne izaziva dobrobit i oslobađanje od stresa za kojim moji klijenti žude“, kaže Holand.

Ako želite crnu u svojoj spavaćoj sobi, obojite zidove u belu nijansu i obojite letvice u crno za duboki kontrast. Ili umesto toga obojite drvenu komodu i noćni ormarić u crno. Ako se jednostavno ne možete otresti ideje o tamnom zidu, odaberite tamnoplavu boju. Dugoročno ćete biti srećniji.

Preporučena boja

Dizajnerka enterijera Linet Dai kaže da nikada ne možete pogrešiti s belom bojom.

“Nežna bela je uvek klasična ili prigušena nijansa omiljene boje. Trudimo se ne ograničavati svoju kreativnost i nastojimo ostvariti san naših klijenata ako imaju na umu određenu boju, tako da nije toliko važna sama boja koliko intenzitet i živost te nijanse“.

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare