Koju hranu treba izbegavati nakon treninga

Lifestyle 14. jul 202112:17 6 komentara
Meso, hrana, frižider, mesni proizvodi,
Shutterstock

Hrana je svakako nezaobilazni deo kada se govori o oporavku tela nakon treninga. Namirnice koje unosimo u sebe treba posmatrati kao gorivo koje nas pokreće.

Iako većina vežbača posle treninga užurbano poteže za proteinom u prahu, raznim suplementima, vitaminima i lekovima, kada je reč o oporavku ključ je u hrani koja se unosi u organizam a ne dodacima ishrani.

Hranu treba deliti na onu koja izaziva inflamacije (upale) na telu i ona koja pozitivno utiče protiv njih. „Doktori ističu da najbolji način za borbu protiv upala ne leži u apoteci, već u našem frižideru“, navodi istraživanje koje je sproveo Harvard univerzitet.

Oni su u okviru ovog istraživanja takođe objavili i spisak namirnica koje se vode kao inflamatori i koje treba izbegavati, a neke od njih su rafinisani ugljenihidrati (pomfrit, proizvodi iz pekare, neke paste, hleb…), gazirana pića i sokovi sa dodatim šećerom, margarin, maslac, crveno meso i bilo kakave namirnice (uglavnom slatkiši) koje sadrže šećer.

Kao namirnice koje pozitivno utiču na upale se navode orašasti plodovi (badem, orah, lešnik..), paradajz, maslinovo ulje (sveže, ne za pečenje), zeleno povrće (spanać, kelj, brokoli…), riba (losos, tuna, sardina, skuša…), sveže voće (pomorandža, jagode, borovnice, višnje, trešnje, maline…).

Kada se govori o hrani treba imati u vidu da pravi izbor namirnica jeste ključan, ali da ništa manje nije važna ni količina unosa tih namirnica i vreme njihovog unosa. Svakodnevno preterivanje u unosu kalorija gotovo da poništava kvalitet unetih namirnica i važno je svakodnevno pratiti kalorijski unos, uz dodatno obraćanje pažnje na to da se (određena) hrana ne konzumira neposredno pre spavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare