Kokteli i hrana – kako da napravite savršen spoj

Lifestyle 15. jun 202415:40 0 komentara
Različiti kokteli
Shutterstock/TSViPhoto

Uobičajeno je čuti kako određena vina idu uz određena jela, ali isto se može reći i za koktele.

Kokteli i hrana su raspoređeni po principu sličnosti, ne prikrivaju ukus jedno drugom, ili naprotiv, kombinacija različitih ukusa rezultira novom kombinacijom.

Uobičajeno je čuti da određena vina „idu“ uz određeno jelo. Postoje restorani koji unapred savetuju koje vino naručiti uz određeno jelo.

Međutim, retko ćete dobiti slične informacije u vezi sa koktelima. Verovatno i iz razloga što se kokteli ne piju uz večeru, već uglavnom kao aperitiv.

Pošto je kuhinja carstvo slobode, a ukusi jedinstveni kao otisci prstiju, pravila o tome koji koktel pripremiti uz određeno jelo zavise pre svega od vas.

Pa, opet, beskrajnoj slobodi pojedinca ponekad je potreban savet. Možda nije na odmet slušati profesionalne barmene.

Prvo i najvažnije pravilo je da koktel ne treba da prekriva ili menja ukus jela. Jela sa delikatnim ukusom zahtevaju delikatne koktele i obrnuto. Na ovaj način dobijamo elegantne, sofisticirane kombinacije.

Druga pravilo kaže da je moguće uparivanje „po suprotnostima”, što se postiže kombinovanjem ukusa koji nemaju ništa zajedničko. Nepredviđene veze veoma cene oni koji su hrabriji i vole da eksperimentišu.

Negroni

Negroni, gorko-slatki koktel na bazi džina, vermuta i kamparija, odlično se slaže sa puternim namazima, slanim inćunima i fokačom.

Aperol Spritz

Aperol Spritz je postao sinonim za letnja druženja. Lagani osvežavajući koktel, pripremljen od Aperola, Prošeka, gazirane vode i kriške pomorandže, složene strukture i slatko-gorkog ukusa odlično se slaže sa masnim grickalicama.

Uz čuveni koktel od pomorandže odlično se slažu masline, masni sirevi poput gorgonzole, prženi krompir.

Nazdravljaju sa Aerol špricom
shutterstock/Michelangelo De Cia

Dry Martini

Dry Martini se često nudi uz ostrige, suši, riblji karpačo, ukratko, uz sirovu ribu i školjke. Ukus u ustima će ostati čist nakon zalogaja sirove ribe, a čula će biti spremna za neku novu kombinaciju, piše Coolinarika.

Mojito i Margarita

Mojito i Margarita, pored ruma, odnosno tekile i triple sek-e, sadrže gaziranu vodu, osvežavajući limet i, u slučaju mojita, mentu.

Možda bi bilo preterano reći da pomažu varenju, ali u podneblju gde su nastali dominiraju jela sa puno čilija, pasulja i kukuruza, luka i povrća.

Uz mesni takos sa sirom, burito sa pasuljem, začinjene sosove koji karakterišu meksičku kuhinju, ova dva koktela osvežavajućeg mirisa i ukusa limete odlično se slažu.

Kokteli Margarita i Mohito
Shutterstock/Dasha Petrenko

Bloody Mary

Omiljena i pomalo zaboravljena Bloody Mary, votka, paradajz sok, slađe se uz ljute soseve, so, biber i limun, odlično je rešenje za večere ili predjela na bazi švedskog stola.

Najbolje deluje sa sirovim povrćem, štapićima šargarepe, komoračem, krastavcima, avokadom i svežim sirevima.

Možemo li reći da je ovaj koktel najzdraviji od svih koktela?

Moscow Mule

Jedan od najpopularnijih koktela među mlađom generacijom je Moscow Mule, votka, pivo od đumbira i sok od limete. Osvežavajući koktel kiselog ukusa odlično ide uz suši i poke, kao i lagana jela egzotičnog ukusa.

Manhattan i Cosmopolitan

Manhattan i Cosmopolitan najbolje idu uz kolače. Ovo prvi je koktel posle večere na bazi viskija i vermuta i savršen je uz čokoladne kolače. Cosmopolitan, ili jednostavno Cosmo, pravi se od votke, triple sec-a, soka od brusnice i limete i dobro se slaže sa voćnim kolačima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!