Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje

Lifestyle 07. avg 202208:01 0 komentara
jaja, kuvana jaja
Shutterstock

Ako često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve da bacite u smeće. Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje belanceta i žumanceta.

Kako prepoznati jesu li jaja loša

Sve kutije i pakovana za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.

Što ako nema istaknutog roka trajanja?

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.

Sveže jaje mora imati jarko žuto ili narandžasto žumaance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belance tečno. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Ovo nije mit – sveža jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu

Jednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, piše Index.

Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižieru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.