Kralj Čarls izborom kravate poslao posebnu poruku jednoj balkanskoj zemlji

Lifestyle 02. dec 202310:27 31 komentara
Giuseppe CACACE / AFP

Britanski kralj Čarls III izazvao je intenzivna nagađanja nakon klimatskog samita COP28 u Dubaiju, ali ne svojim govorom, nego kravatom za koju se činilo da govori mnogo.

Čarls je odabrao kravatu s grčkim motivom samo nekoliko dana nakon što su se britanska i grčka vlada vrlo javno i nediplomatski posvađale oko povratka drevnih grčkih skulptura iz britanskog muzeja.

Nekoliko britanskih novinara na društvenim mrežama je ukazalo na plavo-belu kravatu na Čarlsovom vratu. Znači li to da je 75-godišnji monarh stao na stranu Atine?

Britanski vladari dužni su da budu strogo neutralni.

Čarlsov nastup u Dubaiju posebno je dobro prošao u Atini, piše Gardijan na svom blogu s klimatskog samita.

Novine su dodale da je kravata s grčkim motivom tamo protumačena kao naznaka da je kralj zauzeo stav suprotan premijeru Rišiju Sunaku koji odbija da vrati skulpture otuđene iz Partenona nazad u Atinu.

Ali stvar bi mogla da bude jednostavnija, napominje list. Čarlsov otac rođen je kao princ Filip od Grčke. Kralj voli da provodi svoje praznike onde i strastven je ljubitelj svega što je helensko.

Nije ovo prvi put da je kraljevska odeća potaknula glasine.

Godine 2017. kraljica Elizabeta II pokrenula je nagađanja da je zauzela stav o sporu oko Bregzita noseći plavi šešir sa žutim cvetovima koji podseća na zastavu EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare