
Papirologiju smo brzo završili, prijavljen sam, ide mi staž, a cela plata leže na račun. Imam obezbeđen odličan smeštaj i dva obroka u restoranu. Uslovi su u svakom smislu mnogo bolji nego u Srbiji, a skoro sve moje kolege ovde su već sedam-osam sezona. Planiram da ostanem ovde što duže, možda čak i nekoliko godina, kaže za portal N1 kuvar iz Beograda Vanja Buđevac, koji ovog leta radi u istarskom mestu Fažana.
Sagovornik N1 priznaje da je pre dolaska bio skeptičan po pitanju rada u Hrvatskoj.
„Imam prijatelja iz Pule, pa sam s njim obavio jedan razgovor, pitajući ga šta mogu da očekujem, kako treba da se ponašam kad dođem i slično. Rekao mi je da Istrani vole Srbe, da su veoma prijateljski nastrojeni prema nama i da ne treba ni o čemu da brinem“, opisuje momenat koji je uticao na njegovu odluku.

Kako kaže, ubrzo se i sam uverio u to koliko su Fažanci prijatni i gostoljubivi.
„Vole naše devojke, obožavaju naš akcenat, kažu nam ‘vi, Beograđani, je*eno pričate‘. Svi su jako ljubazni prema nama, čak i više od toga“, priča nam Vanja.
U Istri ovog leta najbrojniji sezonci iz Srbije
Vanja je prvi put u Fažani, a u konobi Korta počeo je da radi početkom maja.
„U kuhinji su mahom zaposleni ljudi iz Srbije, uglavnom iz Beograda, a ima i Makedonaca. Koliko čujem, slično je i u drugim restoranima ne samo u Fažani već i u čitavoj Istri, u kojoj je najveći broj sezonskih radnika u ugostiteljstvu iz Srbije“, navodi ovaj Beograđanin.

Prema njegovim rečima, zaposleni u restoranima i kafićima u Istri mogu da zarade mnogo više nego u Srbiji.
„Zarada kuvara kreće se u rasponu od 1.800 do 3.000 evra, dok iskusni kuvari zarađuju i do 5.000 evra mesečno. Najveće plate imaju šefovi kuhinja na luksuznim jahtama, oni mogu da zarade mesečno i po deset, čak i dvanaest hiljada evra. Kod konobara je nešto drugačije i plate su im niže, ali imaju bakšiš, tako da na kraju meseca i oni izađu na prosečnu kuvarsku platu. A ako je dobra sezona, zarade i više od nas. Ne bi niko dolazio za manje od dve-dve i po hiljade evra mesečno“, tvrdi naš sagovornik.
Mesto u koje su se zaljubili Šerbedžija i Mate Parlov
Šarmu malog istarskog mesta udaljenom oko osam kilometara od Pule nije odoleo ni poznati glumac Rade Šerbedžija, koji ima kuću u centru. U Fažani je skoro četiri decenije živeo i legendarni bokser Mate Parlov, u čiju čast je nedaleko od kuće porodice Parlov podignut bronzani spomenik u prirodnoj veličini.
Fažana je nekada bila ribarska luka, a danas je turističko mesto iz koga se brodom dolazi do nacionalnog parka Brioni, omiljenog letovališta Josipa Broza Tita. Mesto je poznato i po dva velika kampa u kojima letuje mnogo stranaca. Jedan kamp je kapaciteta oko osam hiljada, a drugi može da primi čak 15.000 ljudi.
Do posla je došao tako što je postavio oglas na grupama za traženje sezonskih poslova.
„Naveo sam svoje specifikacije, znanje, iskustvo, pa su ubrzo počeli da mi se javljaju vlasnici restorana. Za kratko vreme dobio sam ogroman broj ponuda za posao, pa sam obavio intervjue i polako sužavao izbor“, objašnjava nam.
Na kraju je odlučivao po tome koji gazda je u prvom razgovoru ostavio najbolji utisak na njega. I kaže da nije pogrešio.
„Našao sam jako dobrog čoveka koji u Fažani ima četiri restorana i potiče iz poštene i cenjene porodice iz Pule koja se dugo bavi ugostiteljstvom. Još u autobusu dok sam dolazio u Fažanu čuo sam sve najbolje o toj familiji. Gazda je ispoštovao apsolutno sve što smo se dogovorili, do najsitnijeg detalja. Za svojih četrdeset godina nisam doživeo da se neko s toliko poštovanja ophodi prema svojim zaposlenima“, priča oduševljeno.

Pre dolaska u Fažanu vlasnik konobe poslao mu je fotografije smeštaja, za koji Vanja kaže da je odličan.
„Smeštaj je zaista sjajan, nemam nijednu zamerku. Ukoliko se eventualno i dogodi da se nekome od zaposlenih ne svidi smeštaj, gazda to odmah rešava i uzima drugi stan. Iskreno, ne znam na šta bih mogao da požalim kod tog čoveka jer sam dobio bukvalno šta god da sam tražio“, naglašava.
„Za nas iz Beograda nema velike razlike u cenama“
Radi dvokratno, pre podne četiri i po sata i otprilike isto toliko uveče.
„Period između smena koristim da odem na plažu i uživam u moru i suncu, tako da umor i ne osetim. Imamo po jedan slobodan dan nedeljno, ali kad je špic sezone i posla ima baš mnogo, radimo bez slobodnog dana. Meni to ne smeta, jer i radnim danima imam dovoljno slobodnog vremena da se opustim i odmorim“, kaže Vanja.

Trenutno među gostima ima najviše Čeha i Belgijanaca, u avgustu se tradicionalno očekuje veliki broj Italijana, a vikendom tokom celog leta Fažanu posećuju Slovenci.
„U Fažani nije jeftino, ali za nas koji živimo u Beogradu nema neke velike razlike u cenama. E, sad, koliko će ko potrošiti od plate koju ovde zaradi zavisi pre svega od toga kakve su mu navike i koliko je štedljiv“, konstatuje.

Zanat je, kako kaže, učio od velikih kuvara, od kojih neki imaju i Mišlenovu preporuku.
„Počeo sam pre 12 godina od najnižeg stepena, a sada sam došao do najvišeg i mogu da radim sve sekcije. Imam veliku ljubav prema ovom poslu i ne bežim od njega, što je, po meni, najbitnije za dobrog kuvara“, ističe naš sagovornik.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare