Letovanje skuplje, potražnja veća: Jedna destinacija se vraća na velika vrata

Lifestyle 27. maj 202313:20 > 28. maj 2023 14:06 8 komentara
Shutterstock

Očekujemo da ove sezone u inostranstvu letuje između 1,3 i 1,5 miliona srpskih turista, od kojih oko milion u Grčkoj. Prema proceni na osnovu podataka iz prethodnih desetak godina, preko turističkih agencija putovaće više od 1,1 milion turista, dok otprilike jedna četvrtina ljudi letuje individualno, kaže za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Sagovornik portala N1 ističe da je najtraženija destinacija i dalje Grčka, za kojom slede Turska, Egipat i Tunis.

Povezane vesti:

„Tunis je kod naših tursita bio popularan dvehiljaditih i krajem devedesetih, a zatim se ta destinacija potpuno izgubila nakon terorističkih napada 2015. godine. Zbog vrlo rigidnih uslova tokom pandemije koronavirusa Tunis nije ni bio u ponudi. Sada se vraća na velika vrata, uz dobar odnos cene i kvaliteta, nudeći popuste ili besplatan boravak za decu u hotelskim kapacitetima“, napominje Seničić.

Najposećenije destinacije u Grčkoj i dalje su Olimpska regija i Halkidiki, navodi naš sagovrnik.

„Procenjujemo da na tom delu grčke obale boravi oko 70 odsto naših turista koji posećuju tu zemlju. U ponudi je veliki broj čarter letova za ostrva poput Krita, Skijatosa, Rodosa, Krfa, Kefalonije, a interesovanja ima i za mala mesta na obali Jonskog mora, kao što je Sivota“, kaže Seničić.

N1

Ističe da je Crna Gora takođe jedna od značajnih destinacija, na koju, kako kaže, oko jedne trećine turista ide preko agencija.

„Tražena je i Bugarska, koja uvek generiše između 70.000 i 100.000 putnika mahom iz istočne i jugoistočne Srbije, što preko agenicija, što individualno. Hrvatska je destinacija na koju idu uglavnom individualni putnici, tu nema organizovanih grupa i to se neće promeniti ni ove godine. Očekujemo da tu bude između 20.000 i 30.000 naših turista, iako teško dolazimo do tih podataka jer ne postoji dobra sistematika“, objašnjava Seničić.

AFP/Alberto Pizzoli

Sve veći broj turista iz Srbije odlučuje se za letovanje u Italiji i Španiji, kako u avionskim aranžmanima, tako i sa autobuskim prevozom.

„Te destinacije su nešto skuplje u odnosu na ostale, ali imaju svoju klijentelu. Kad je reč o Italiji, popularan je severni deo zemlje, kako za obilaske tako i za letovanje, kao i ostrva Sicilija i Sardinija, za koje postoje i čarter i redovni letovi. U Španiji tokom letnje sezone najviše turista iz Srbije boravi u regionu Barselone, odnosno u letovalištu Ljoret de Mar, u ponudi od pre nekoliko godina je i deo obale Kosta del Sol, kao i ostrvo Majorka koje je sa Beogradom povezano čarter letovima i redovnom avio linijom“, podvlači Seničić.

Predsezona bolja nego u godini pre koronavirusa

Seničić kaže da je interesovanje građana Srbije za letovanje veliko, jer se, dodaje, prethodnih godina zbog epidemije koronavirusa putovalo tek sporadično.

„Prve analize govore da je ova sezona na nivou 2019. godine, a u predsezoni imamo čak za oko pet odsto više prijava nego u poslednoj godini pre epidemije koronavirusa, tako da možemo da konstatujemo da kreće oporavak turističkih agencija“, konstatuje Seničić.

Kako kaže, inflacija na globalnom nivou varira od 12 do 20 odsto, što je, dodaje, uslovilo i poskupljenje na svim destinacijama, ali to zasad ne utiče negativno na tražnju.

„Privatni smeštaj je skuplji u proseku za oko deset odsto, a hotelski oko dvadeset, negde čak i do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prošlog leta je prosečna cena trokrevetnog apartmana u Grčkoj u sezoni bila između 500 i 600 evra za deset dana, a ove godine će cena biti bliža cifri od 700 evra. Kada se tome doda i trošak prevoza, dolazimo do nekih 300 evra po osobi u apartmanskom smeštaju, bez ishrane. Kod aranžmana koji uključuju avionski prevoz i hotelski smeštaj na bazi deset dana, najniža cena kreće se između 580 i 600 evra po osobi“, navodi Seničić.

Shutterstock

Prema njegovim rečima, povećane su i cene avio-prevoza, a poskupljenje nije zaobišlo ni autobuski prevoz, koji je skuplji za oko deset do petnaest odsto. Primera radi, prosečna cena povratne autobuske karte za destinacije na severu Grčke sada je između 60 i 70 evra.

„Za one koji žele da putuje uvek se nađe poneko mesto, ali je pitanje kvaliteta toga što je ostalo neprodato. Nisu još popunjeni svi kapaciteti u centralnoj sezoni, može da se pronađe mesto čak i u predsezoni. Naše tržište je specifično jer se uglavnom najpre popunjavaju mesta u predsezoni i postsezoni, jer su cene tada drastično niže nego u samoj sezoni, koja kreće da se popunjava tek početkom maja. To se pretežno odnosi na ljude koji ne mogu ranije da planiraju svoj odmor“, zaključuje Seničić.