Lisnato povrće koje bi trebalo da jedete svakog dana

Pixabay.com/ conceptroof

Povrće je važan deo ishrane jer je bogato mineralima, vitaminima i vlaknima, posebno lisnato zeleno povrće.

Obavezno uključite ovih pet namirnica u svoju svakodnevnu ishranu, savetuju stručnjaci, piše Eatthis.com.

Maslačak štiti ćelije i poboljšava imunitet

Retko se može naći na tanjiru biljka koja toliko pomaže u prevenciji hroničnih bolesti jer štiti ćelije od oštećenja. Takođe, maslačak je bogat izvor vitamina C i K koji su važni za zdrave kosti. Takođe, poboljšava varenje, a time i funkciju imuniteta.

Kineski kupus i klice brokolija smanjuju rizik od raka

Pripada porodici kupusa koja sadrži hranljive materije kao što su vitamini C, E i B9, beta karoten i selen koji usporavaju rast tumora. Kineski kupus je, pored maslačka, važan i za kosti jer sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum i vitamin K.

Klice brokolija sadrže moćne hranljive materije koje smanjuju rizik od raka i povećavaju enzime za detoksikaciju u jetri koji čak mogu sprečiti određene gene da razviju tumore.

Lekovita potočarka sprečava razvoj bolesti i pomaže u gubitku težine

Lekovita potočarka sadrži veliku količinu vlakana koja poboljšavaju varenje, vitamin C koji štiti imuni sistem i glukozinolate koji sprečavaju bolesti. Ovo povrće možete dodati u salate, supe, pa čak i picu.

Spanać snižava krvni pritisak

Kao bogat izvor kalijuma, smanjuje nivo krvnog pritiska i poboljšava kognitivne funkcije, jer sadrži mnogo karotenoida koji štite ćelije od oštećenja.