Lista najbezbednijih gradova na svetu

Lifestyle 18. sep 202108:37 20 komentara
Kopenhagen
N1

Kopenhagen je najbezbedniji svetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbednosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbednijim gradom na svetu, postigavši ​​82,4 boda od 100.

“Jedan od ključnih činilaca koji Kopenhagen čine tako bezbednim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenija”, kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Veis.

“Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad u kojem se i čistačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i imaju decu u istoj školi”, dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mesto s 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbednosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mesto.

Holandski Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mesto sa 79 bodova. Melburn je na osmom mestu sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork deli 11. mesto sa španskom Barselonom (oba grada dobila su 77,8 bodova). Vašington DC je na 14. mestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mestu, prenosi Index.

Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karacas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare