Makron na džet-skiju, ekolozi se obrušili na njega – on ništa ne razume

Lifestyle 11. avg 202212:00 4 komentara
Pascal GUYOT / AFP

Kao i njegovi prethodnici na mestu predsednika Francuske, Emanuel Makron svoj letnji odmor provodi u malom gradu u Provansi, između Azurne obale i Španije.

Dok su se ostali njegovi prethodnici – De Gol, Žiskar, Miteran, Širak, Sarkozi, Oland – sklonili u „drugu rezidenciju“ gotovo neprimećeno, Makron se „zanima“ na džet-skiju , u pratnji, na daljinu, od strane snaga državne bezbednosti, piše ABC.

Od početka avgusta, Makron je političke i diplomatske aktivnosti zamenio svojim omiljenim letnjim sportom.

U utorak je, na primer, proveo deo jutra na svom džet skiju, da bi popodne razgovarao sa Borisom Džonsonom o rata u Ukrajini. Francuski predsednik i bivši britanski premijer potvrdili su svoje „drugarstvo“ i solidarnost sa Ukrajinom.

Portparoli zelenih za evropsku ekologiju (EELV) iskoristili su priliku da se obruše sa mnogo verbalnog nasilja protiv francuskog predsednika.

„Makronovo letnje ponašanje je jednostavno ‘kriminalno’: on ništa ne razume o globalnom zagrevanju planete. Kada Francuska gori, kada planeta ratuje, Makron je ‘ometen’ džet-skijem, potvrđujući da ništa ne razume ili da ga zanima šta se dešava“, prokomentarisala je Sandrin Ruso, portparol francuskih ekologa, zamenica EELV.

Na isti način kao i Ruso, Žilijen Baju, generalni sekretar EELV-a, prokomentarisao je Makronove letnje aktivnosti sa posebnom ogorčenošću.

„Jednog dana vozio je džet ski, okružen policijom. Drugi dan ulazi u kanu. Francuska gori, žrtva je najtoplijeg leta u istoriji, a njen predsednik je ‘ekološki’ neodgovoran“, rekao je.

Zvanični portparoli Jelisejske palate nisu želeli da direktno odgovore na napade, podsećajući na Makronove zvanične stavove na ovui temu.

„Ovaj drugi predsednički mandat biće ‘ekološki’. Odbrana naših šuma, borba protiv emisije gasova i globalnog zagrevanja su strateški prioriteti Francuske“.

Komentari (4)

Vidi sve komentare