Maradonin dres iz finala 1986. vraćen u Argentinu

Lifestyle 20. okt 202216:39 komentar
El Grafico via AP

Dres koji je Dijego Armando Mardona nosio pre 36 godina u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu u Meksiku u kom je Argentina pobedila Nemačku, vraćen je Argentinskom fudbalskom savezu (AFA).

Bivši nemački reprezentativac Lotar Mateus, koji je na poluvremenu tog finala zamenio dresove sa Maradonom, poklonio ga je argentinskom narodu, preneo je BBC.

Maradonin dres koji je nosio tokom četvrtfinalnog duela na tom turniru protiv Engleske, kada je postigao čuveni gol „Božja ruka“, prodat je ranije ove godine za rekordnih 7,1 milion dolara. Taj dres je na aukciju stavio bivši engleski reprezentativac Stiv Hodž.

Uprkos astronomskoj ceni koju je dostigao dres „Božja ruka“, Lotar Mateus je za Dejli mejl izjavio da nikada nije razmišljao da unovči Maradonin dres iz finala.

„Dijego je bog u Argentini, zato je poseban osećaj pokloniti dres narodu“, izjavio je Mateus u avgustu na ceremoniji u argentinskoj ambasadi u Madridu.

Dres je bio izložen u muzeju istorije fudbala u Madridu, pre nego što ga je kolekcionar Marselo Odas vratio u Argentinu.

AFA je ovaj događaj obeležila emotivnim video snimkom u kom se u ime Argentinaca zahvaljuje Mateusu.

„Ovo je priča o nemačkom kapitenu koji je imao argentinskog kapitena za prijatelja. I kao svi prijatelji razmenili su najbolje stveri koje su imali, zagrljaj, savet i dres“, navodi se u snimku.