Marina Maljković: Ne verujem marketingu, već svojim očima, iskustvu i utisku

AFP/ JOSE JORDAN

Selektorka ženske Košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković kaže da trener mora da bude i učitelj i lekar pomalo, a da ne veruje marketingu, već svojim očima - pa tako, kad bira igračice, ne gleda Linkendin.

Maljkovićeva je za Blic rekla da na svom telefonu isključuje obaveštenja, sem onih koja su joj potrebna za posao.

„Ostalo pratim kada stignem. Dakle, opcija na pametnim telefonima da se sadržaj gleda unutar same aplikacije, a ne tako da me ‘navuče’ notifikacija“, rekla je ona.

Maljkovićeva je navela da u poslu preferira lični kontakt ili video snimak kada lični kontakt nije moguć, navodeći da na taj način može dobro da proceni nečiji kapacitet.

„Tako, na primer biramo nove igračice. Ne gledam i ne čitam joj Fejsbuk profil ili Linkedin. Ne verujem marketingu, već svojim očima, utisku i iskustvu“, kazala je.

U pogledu ličnih interesa, dodala je, informacije sama traži.

„Što se tiče mojih ličnih interesovanja koja nemaju veze sa košarkom, za njih i nemam mnogo vremena, tako da ja tražim informacije, ne puštam da one dođu do mene“, kazala je.

Upitana da li je u poslednjih nekoliko godina morala da postane i ekspertkinja za druge oblasti, Maljkovićeva je rekla da svaki trener mora biti pomalo i lekar i učitelj.

„Na treningu moram da pravim razliku između foliranja i prave povrede, na primer. Takođe, moram nekad i da edukujem svoje igračice. Na sve to, ‘Pokret za žensku košarku MM’ i ‘Institut za ženski sport’ , koje sam osnovala u Srbiji, pokrivaju sve navedene sfere delovanja. Htela to ili ne – neka osnovna znanja iz svih tih grana nauke moram da imam“, navela je selektorka ženske Košarkaške reprezentacije Srbije.

Intervju je realizovan u partnerstvu sa programom Nova pismenost koji radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog i konkurentnog srpskog društva.

Program partnerski sprovode organizacija Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Globalna nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se širom sveta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, pod sloganom „Medijska pismenost za sve“.