Međunarodni dan kafe: Najčešće greške pri pravljenju koje joj kvare ukus

Kafa
Shutterstock/ Narong Khueankaew

Svakog 1. oktobra, širom sveta, obeležava se Međunarodni dan kafe, a da bi ovaj napitak imao dobar ukus, važno je da izbegavamo greške koje ga kvare.

Postoji nekoliko grešaka koje ljubitelji kafe često prave kada pripremaju svoj omiljeni napitak, a ovo su najčešće:

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja

Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite veličine mlevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je mlevena finije, piše Real Simple.

Korišćenje finijeg mlevenog zrna takođe povećava vreme potrebno da voda prođe kroz talog kafe, što povećava vreme kontakta vode i taloga.

Sve ovo se prevodi u ovo opšte pravilo: metode kuvanja sa kraćim vremenom kontakta zahtevaju finija mlevena zrna kafe; oni sa dužim vremenom kontakta zahtevaju krupnije mleveno zrno.

Koristite vodu iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa otprilike 98 odsto vode. Voda može da utiče na kvalitet vaše kafe, korišćenje filtrirane vode je najbolja opcija.

Kuvate kafu na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode je izuzetno važna. Trebalo bi da bude između 90 i 95 stepeni celzijusa tokom kuvanja.

Korišćenje termometra je najlakši način da proverite da li je voda dovoljno topla, ali ako ga nemate pri ruci,  možete da prokuvate vodu i pustite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Ne merite količinu kafe

Ljudi često dodaju previše kafe da bi ukus bio jači, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kiseli ukus. Više kafe neće napraviti jaču šoljicu kafe, prenosi Večernji.hr.

Postoji samo određena količina kofeina koju možete izdvojiti iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i odnosa vode i kafe.

Zlatno pravilo je dve kašike kafe na 170 mililitara vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare