Meksički gradonačelnik se u vekovima starom ritualu oženio – aligatorom

Lifestyle 01. jul 202216:02 > 16:09 6 komentara
Reuters/Printscreen

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio je svoju "mladu aligatora" na živopisnoj ceremoniji propraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim posetiocima i dovicima domorodačkom vođi da brak ovekoveči poljupcem.

Gradonačelnik San Pedra Huamelule – Viktor Ugo Sosa aligatora je tokom venčanja više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbegli neželjeni ugrizi.

Pretpostavlja se da ritual venčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica Ćontal i Huave iz savezne države Oahaka, kao što je to slučaj s molitvom za blagodati prirode.

„Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u reci“, kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mesta na sparnoj pacifičkoj obali Oahake.

Oahaka, smeštena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Vekovima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomešan sa elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenja aligatora ili kajmana u belu venčanicu sa šarenim ukrasima.

Veruje se da sedam godina star gmizavac, koji se za ovu priliku naziva malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno venčanje za lokalnog vođu simbolizuje ujedinjenje ljudi s božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva obezbedili su slavljeničko raspoloženje tokom procesije u kojoj je deo meštana u rukama nosio aligatorsku mladu kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

„Osećam se srećno i ponosno na svoje korene“, kazala je Elia Edit Agilar, kuma koja je organizovala venčanje.

Kazala je da se oseća privilegovanio zbog prilike da vodi ceremoniju i dodala da je utrošila puno vremena u donošenje odluke o tome što će mlada nositi.

„Ovo je jako lepa tradicija“, dodala je uz smešak na licu.