Milan Divnić izložio je najkvalitetniju kupinu na manifestaciji „Dani kupine“

Foto: Milena Kuzmanović

Milan Divnić iz sela Bobova izložio je najkvalitetniju kupinu na ovogodišnjoj 15. manifestaciji "Dani kupine“, koja je u nedelju održana u mestu Stave kod Valjeva.

Za najvećeg proizvodjača ovog bobičastog voća proglašen je Srboljub Vlajković iz Stanine Reke, dok najuredjeniji kupinjak ima, po mišljenju stručne komisije, Zoran Adžić iz Sitarice.

Na izložbi je učestvovalo 20 proizvodjača kupine iz valjevskih sela.

Manifestaciju je trebalo da otvori jedan od državnih sekretara Ministarstva za poljoprivredu, ali je poseta predstavnika resornog ministarstva „Danima kupine“ izostala.

Ovogodišnji rod kupine je solidnog kvaliteta. Za razliku od maline, kupina je bolje podnela nagle vremenske promene, koje prate ovo leto, smatraju stručnjaci Savetodavne poljoprivredne službe u Valjevu. Hladnjačari kupinu otkupljuju po ceni od 120 do 130 dinara za kilogram.

Prošle godine otkupna cena se kretala od 150 do 200 dinara, kada je zabeležen nagli skok cene kupine jer se ranijih godina uglavnom prodavala 50 dinara za kilogram.

Proizvodjači kupine nisu zadovoljni ovogodišnjim cenom s obzirom, kako kažu, visoku stopu inflacije, koja je poskupela proizvodnju, ali kažu da su ovoga puta bolje prošli od malinara.

Manifestacija „Dani kupine“ održava se u organizaciji Udruženja „Zagrljaj“ i Mesne zajednice Stave, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!