Mirisi koje bi trebalo da izbegavate u sobi ako želite dobar san

Lifestyle 20. apr 202423:30 7 komentara
Shutterstock/ Phatranist Kerddaeng

Neki mirisi mogu da vam poremete san.

Od spuštanje roletni do bele buke, činimo sve što možemo kako bismo stvorili savršeno okruženje za spavanje.

Ali vrlo je verovatno da niste razmišljali o tome kako miriše vaša spavaća soba. Ispostavilo se da mirisi koje osećate dok pokušavate da utonite u san mogu imati veliki uticaj na količinu i kvalitet vašeg sna.

Postoje neki mirisi koji nas mogu učiniti budnijima, dok su drugi ekvivalent uspavanki, prenosi N1 Zagreb.

Hana Čapman, osnivačica Ava May Aromas, udružila se s KarlGasia, stručnjakom o spavanju, kako bi sve objasnila.

“Neki vas mirisi mogu učiniti budnijima, poput citrusa i peperminta. Pepermint ima oštru, osvežavajuću aromu i dokazano je da njegov miris povećava budnost i fokus. To je zato što se veruje da mirisi mente stimuliše hipokampus, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje i budnost. Citrusi takođe stimuliše ovaj deo mozga – s mirisima limuna, limete, narandže i grejpa takođe se smatra da imaju okrepljujući učinak na nivo tegoba i celokupno stanje uma”, objasnile su.

I nauka to potvrđuje. Studija iz 2008. na Univerzitetu Sinsinati istraživala je uticaj biljnih eteričnih ulja na kogniciju i raspoloženje.

Istraživači su raspršili paprenu mentu u sobi s ispitanicima i otkrili da povećava budnost.

Mirisi citrusa, poput limuna i narandže, poznati su po svojim okrepljujućim svojstvima, savršenim za pomoć da se osećate puni energije.

Međutim, na isti način na koji nas neki mirisi ohrabruju, drugi nas opuštaju i smiruju, zbog toga Čapman predlaže korištenje eteričnih ulja u vašoj noćnoj rutini.

“Dodavanje određenih mirisa vašoj rutini spavanja, bilo da se radi o lokalnoj uporabi eteričnih ulja ili kroz uljni difuzer, može biti korisno”, kaže ona.

“Prvo je važno odabrati miris koji će vam biti ugodan i opuštajući jer je to lični izbor. Integriranje istog mirisa više puta može biti korisno jer će nakon nekog vremena vaš mozak povezati miris sa snom i opuštanjem”, savetuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare