Mitovi o hrani: Šta svakako treba izbegavati u pripremi jela

Lifestyle 23. sep 202113:51 0 komentara
Unsplash

Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbegavati.

1. Začini se mogu dodati u jelo u bilo kojoj fazi

Većinu začina je potrebno malo propržiti na početku kuvanja kako bi pustili aromu, izuzetak je garam masala – začin koji se dodaje na kraju kuvanja jer pojačava ukus jela.

2. Paradajz mora u frižider

Paradajz je poseban i po tome što ga nije potrebno stavljati u vrižider jer će i tekstura i ukus biti promenjeni, i to ne na bolje.

Umesto toga, čuvajte ih na tamnom mestu, a kada primetite da im ističe rok trajanja, morate ih pojesti u roku četiri dana.

Kako biste ubrzali sazrevanje, stavite ih u papirnu kesu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.

3. Kajgana se priprema s mlekom

Za savršenu kajganu ne treba ništa više osim uobičajenih začina i malo maslaca.

Ako dodate tečnost poput mleka ili pavlake za kuvanje, ukus će biti blaži i jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj prozračnoj teksturi.

4. Ako dodate so vodi, brže će prokuvati

Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodat ukus, ona sigurno neće pre prokuvati.

Stvar je jednostavna, slana voda se može puno više zagrejati od neslane vode, ali joj je isto tako potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.

5. Krompir stavite u slanu kipuću vodu

Možda se čini da ćete tako uštedeti vreme, ali dobro je znati da će se u kipućoj vodi skuvati dobro spoljni sloj krompira, dok će ostati sirov u sredini.

Kako bi se krompir ravnomerno skuvao stavite ga u hladnu posoljenu vodu i tek tada upalite vatru.

6. Uvek ljuštite krompir

Ako niste znali, kora krompira je odličan izvor nutrijenata i vlakana, a može dodati teksturi i boji pa je malo razloga da ga ljuštite.

Dobro operite krompir pre korišćenja i odsecite oštećene dijelove. Naravno, uvek birajte organski uzgojen krompir.

7. Pečeno meso se mora stalno okretati

Ovo je nešto što svi radimo. No, istina je da stalnim diranjem mesa sprečavamo da se stvori ona fina hrskava korica i da meso poprimi lepu smeđu boju.

Isto tako utjecaćete i na ukus. Dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.

8. Spremanje pečuraka je osetljiv posao

Postići savršenu teksturu pečuraka nije tako lako kako se čini. Ako ih u tiganj stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće, one će postati sluzave i gumaste.

Zagrejte maslinovo ulje ili maslac na jakoj vatri, stavite malo pečuraka u tiganj i povremeno okrenite. Tako će one biti ukusne i savršene teksture.

9. Ulje u vodi sprečava lepljenje testenine

Testenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne bi lepila.

Ulje sprečava sos da se lepo poveže s testeninom, a ako predugo kuvate, testenina će biti mekana i lepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam nije potrebno.

10. Nije bezbedno podgrejavati pirinač

Mogao bi to biti pravi put do trovanja hranom, ali samo ako se čini na pogrešan način.

Kuvani pirinač mora brzo da se ohladi, staviti pokriveno u frižider na najviše jedan dan, a onda se mora podgrejati na visokoj temperaturi. Pirinač nikada ne podgrejavajte više nego jednom.

11. Bilo koji nož je dobar

Ako znate čemu koji nož služi, olakšaćete sebi život.

Nož za hleb savršeno reže paradajz i jagode, mali nožić je dobar za skidanje kore ili vađenje koštica. Široki veliki nož je dobar za rezanje i seckanje od mesa do povrća, a nož za meso je najbolje koristiti upravo u te svrhe, piše Ordinacija.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!