Muzej slatkiša: Kućica Ivice i Marice, najveći medenjak, slatki ukusi detinjstva

Lifestyle 18. apr 202311:24 4 komentara

Sećate li se bajke Ivice i Marice i kako ste se osećali zamišljajući kućicu od čokolade i marmelade? Ona se sad nalazi u Muzeju slatkiša, kao i još mnogo toga.

Tu su i medenjak od hiljadu medenjaka, najveći u Srbiji i regionu, stara originalna ambalaža i omoti starih žvaka, nezaboravnih bombona i lizalica, i drugih slatkiša koji su skupljani godinama i koji će odrasle vratiti u detinjstvo, a decu oduševiti.

Rade Knežević, osnivač prvog muzeja ovog tipa u Evropi, koji se nalazi u Pajsijevoj 1 u Beogradu, priča za N1 da je muzej nastao pre nešto više od šest meseci i da se stalno trude da ga obogaćuju.

Pored kućice Ivice i Marice, koja prosto oduševljava decu, medenjak od hiljadu medenjaka specijalno je pravljen za Muzej slatkiša, bilo je potrebno 20 dana da on nastane, nešto više od 20 kilograma brašna i sedam kilograma šećera.

Posetioci će moći da vide i jednu od najvećih lizalica u Srbiji, koja je teška više od pet kilograma.

N1

Tu su, takođe, najpoznatiji ex YU proizvodi, iz različitih epoha, ali i neki svetski poznati brendovi koji su 80-ih i 90-h bili jako popularni. Stara dobra Plazma, Cigaret žvaka, kolekcije Cipiripija, Jupi sok, nezaboravni gondola Eurokrem. Pored čula vida, ukusa i mirisa, nije zaboravljeno ni čulo sluha, te sve vreme možete čuti zvuke starih dobrih reklama koje bude nostalgiju.

Organizuju se i slatke radionice, tokom uskršnjih praznika bila je radionica medenjaka, a sutra je safari radionica, kaže Knežević.

Dodaje da se trude i da dovedu neke male kolekcionare da izlože u muzeju nešto svoje, a organizuju se i rođendani.

N1

Knežević priča i da se dešavalo da im neko pokloni neki eksponat, i u tom slučaju mu ne naplaćuju ulaznice, a ponekad im uzvrate nekim drugim eksponatom.

Muzej radi svakim radnim danom, osim ponedeljka, od 11h do 19h, a vikendom do 18h.

Ulaznice se kreću od 600 dinara za odrasle i 400 za decu od jedne do 12 godina bez pravljenja slatkiša do porodične za dvoje odraslih i dvoje ili troje dece sa pravljenjem slatkiša koja iznosi 2.500 dinara.

Ako želite da se vratite na trenutak u prošlost i osetite mirise i ukuse detinjstva, čeka vas Muzej slatkiša da vam probudi nostalgiju, ali i zadovolji slatke apetite.