Najčešće tehnike meditacije za opuštanje tela i uma

Lifestyle 05. avg 202221:55 > 21:55
Shutterstock

Ne postoji najbolja tehnika meditacije, niti ona koja je više ili manje korisna. Svako od nas je različit i na drugačiji način pristupa opuštanju, a tako će i svakome od nas bolje odgovarati neka druga tehnika meditacije.

Meditacija kao drevna metoda opuštanja čest je predlog kod smirivanja svakodnevnog stresa i anksioznosti. Nezavisno od toga da li ste početnik ili je već praktikujete neko vreme, možda niste bili upoznati sa tim da postoji više od 15 različitih tehnika meditacije.

Pročitajte još

Ova aktivnost za cilj ima smirivanje uma i tela, opuštanje i lakše nošenje sa svakodnevnim životom. Ovim tehnikama meditacije želi da se postigne unutrašnji mir i ravnoteža, a pomaže i za postizanje kvalitetnijeg sna, poboljšanje imuniteta, spuštanje krvnog pristiska i boljeg opšteg stanja.

U nastavku ćete moći da pročitate o najčešćim tehnike i objašnjenju o čemu se radi.

Tehnike meditacije

Ne postoji najbolja tehnika meditacije, ni ona koja je više ili manje korisna. Svako od nas je različit i na drugačiji način pristupa opuštanju, a tako će i svakome od nas bolje odgovarati neka druga. U svakom slučaju, barem 20 minuta dnevno koje potrošimo na meditiranje može da ima veliki uticaj.

Najčešće metode meditacije su vođena meditacija, meditacija s mantrom, meditacija osvešćenosti/vipassana meditacija, spiritualna meditacija, transcendentalna meditacija, metta meditacija i joga meditacija.

Vođena meditacija

Kao što joj i samo ime govori, vođena meditacija uključuje osobu koja vas vodi kroz meditaciju i govori na šta da se fokusirate i kako da razmišljate. Vođenu meditaciju trebalo bi da obavlja stručna osoba, pa se najčešće praktikuje kod početnika, koji tek uče kako da počnu da meditiraju.

Vođena meditacija može da se praktikuje i putem raznih aplikacija za meditaciju, ali pre nego što se odlučite na taj oblik, dobro istražite da li je reč o kvalitetnoj aplikaciji i programu.

Meditacija s mantrom

Među tehnikama meditacije je i meditacija s mantrom (nazvana i vizualna). Reč je o meditaciji u kojoj se, kako bismo postigli smirivanje i ravnotežu, fokusiramo na mantru ili vizualizaciju u glavi. Pažnja se tada stavlja na tu rečenicu ili sliku i na taj način ne dopuštamo navirućim mislima da smetaju ravnoteži i miru koji pokušavamo da postignemo.

Kada praktikujete ovu vrstu, jednostavno ponavljajte mantru i svaki put kada malo „odlutate“, ponovite da biste se vratili. Veruje se da ponavljanje mantre može da pomogne da produbimo odnos sami sa sobom i budemo manje negativni.

Meditacija osvešćenosti ili vipassana meditacija

Kroz ovu tehniku meditacije cilj je transformirati um, stvarajući kvalitete poput mudrosti i saosećanja. Ova meditacija uključuje fokusiranje na tehnike disanja i osvešćenost sopstvenih mentalnih i fizičkih osećaja.

U suprotnosti je sa tehnikom Samatha ili opuštanja, jer za cilj ima spajanje uma i tela i doživljavanje svih senzacija i prihvatanje istih. Ova tehnika se praktikuje tako da se fokusiramo na disanje i fizičke senzacije i tako omogućavamo umu da bude opušteniji, ali i više fokusiran. Tada možemo da počnemo da bivamo svesni da su naše fizičke promene obrasci i na taj način ih je lakše razumeti i možda promeniti ako je to želja.

Spiritualna meditacija

Ova tehnika meditacije obično je vezana uz religijski koncept, pa se u brojnim religijama naziva molitvom. Cilj ove tehnike je povezivanje sa nečim za šta verujemo da je veće i važnije od nas.

Kroz ovu meditaciju uviđamo i razumemo sopstvene greške, promene i uspehe i dajemo im smisao s obzirom na više biće ili silu kojoj verujemo. Takođe se sprovodi uz mantre, afirmacije ili molitvu.

Transcendentalna meditacija

Ako tražite tehniku meditacije uz koju ćete se opustiti u potpunosti, to je transcendentalna meditacija. Reč je o jednostavnoj tehnici meditacije, kojom se postiže duboka relaksacija, otpušta stres, promoviše zdravlje i povećava kreativnost i inteligencija.

Praktikuje se dva puta dnevno po 20 minuta u ugodnom položaju sedenja, koji dopušta umu da se smiri u tišini.

Kroz ovu meditaciju nema mantri ni koncentrisanja, već je cilj pražnjenje uma i opuštanje.

Joga meditacija

Ako praktikujete jogu, sigurno ste u nekim seansama osetili produhovljenje ili osećaj lakoće i mira. Upravo to je cilj meditacijske tehnike joge, u kojoj se kombinuju te dve metode.

Meditativna osvešćenost za vreme praktikovanja joge pomoći će u boljem držanju tela, opuštenosti bolova i neugodnosti, ali i fokusiranju na sadašnji trenutak. Ova tehnika se sprovodi tako da za vreme izvođenja vežbi razmišljate o svakom pokretu koji činite, pokušate da osetite svaki mišić, svaki delić svog tela. Ako misli krenu da vam lutaju, ponovo vratite fokus na izvođenje vežbe i disanje, koje je vrlo važno kod joge.

Metta meditacija

Kroz ovu tehniku meditacije cilj je buđenje pozitivnih namera i podsticanje pozitivnog razmišljanja. Ova tehnika se neretko naziva i meditacijom dobrote, ljubavi i ljubaznosti.

Usmerena je ka duhovnom i emotivnom razvoju, ali i buđenju plemenitog stanja svesti. Uz pažnju o disanju i senzacijama vlastitog tela, kroz ovu tehniku meditacije razmišljamo o tome šta nas čini jedinstvenom osobom i koji su naše kvaliteti. Ovom meditacijom govorimo samima sebi da želimo samo dobro, snagu, zdravlje i ljubav i druge pozitivne afirmacije koje želimo da postignemo.

Dok izgovaramo u glavi te rečenice, bitno je da ih zaista razumemo i osetimo.