Ovo ulje je najbolje za prženje – čak i nauka tako kaže

Lifestyle 01. apr 202306:57 13 komentara
Maslinovo ulje, tiganj, ulje za kuvanje,
Shutterstock

Često se pitamo koje je ulje najprikladnije koristiti u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije preterano zdrav, ali je ukusan.

Odgovor dolazi direktno iz nauke i ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje, suprotno klišeima, je maslinovo ulje, prenosi Novi list.

U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom tačkom dimljenja (oko 240 stepeni) koja je dobra za lagano i za jako prženje.

U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnom časopisu Američkog hemijskog društva, dajući nam konačan odgovor.

Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvaliteta i stabilnosti, kao i sastava masnih kiselina rafinisanih maslinovih ulja i ulja od semenki tokom ponovljenog prženja u tiganju i dubokom prženju” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo kako je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuvanja.

Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tokom prženja, što omogućuje zdraviju pripremu hrane.

Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja poseduju višestruka hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagrevaju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih veza koji su štetni za ljudsko zdravlje.

Zatim, nove veze dobijene zagrevanjem ulja sposobne su drastično smanjiti nutritivne vrednosti hrane.

Cilj sprovedenog istraživanja bio je upravo otkriti koje je ulje uspelo zadržati svoja svojstva gotovo netaknuta čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne upotrebe.

Ispitana su četiri različita ulja:

– maslinovo ulje

– kukuruzno ulje

– sojino ulje

– suncokretovo ulje

Sva su zagrejana na vrlo visokim temperaturama (160-180 stepeni) i ponovo korišćena desetak puta.

Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visok kvalitet i u ovim uslovima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplinu i oksidativno propadanje.

Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.

Komentari (13)

Vidi sve komentare