Najbolji načini za uklanjanje gorčine iz patlidžana

Patlidžan ponekad može imati veoma gorak ukus, ali, na sreću, postoji rešenje za to.
Oglas
Korišćenje takvog gorkog ploda može da upropasti celo jelo, pa je preporučljivo ukloniti gorčinu pre nego što počnete sa kuvanjem.
Zašto je patlidžan ponekad gorak i kako to rešiti
Što je patlidžan zreliji i veći, veći je rizik od gorčine. Takvi plodovi obično sadrže više semenki, koje mogu biti izuzetno gorke. S druge strane, mlađi i manji plodovi su mnogo slađi.
Oglas
Patlidžan takođe može biti gorak zbog prisustva solanina i drugih alkaloida koje proizvodi da bi se zaštitio od štetočina. Ponekad je njegova gorčina posledica nepovoljnih uslova u kojima je uzgajan – na primer, na visokim temperaturama i uz nedostatak vode, piše Punkufer.hr.
Soljenje
Najčešći metod za uklanjanje gorčine iz patlidžana je soljenje. Isecite patlidžan na kolutove ili uzdužne kriške i obilno pospite solju sa obe strane. Zatim ostavite kriške na čistoj pamučnoj krpi ili u cediljci najmanje 20 do 40 minuta.
Oglas
Uklonite vodu koja se nakupila na površini patlidžana papirnim ubrusom – ona sadrži gorka jedinjenja. Isperite višak soli i koristite isečen patlidžan po želji.
Namakanje u slanoj vodi
Patlidžane možete potopiti i u slanu vodu kako biste uklonili gorčinu iz voća. Ova metoda je posebno dobra ako imate veliku količinu patlidžana koju želite da preradite.
Isecite patlidžan na kriške i potopite ih u običnu vodu u koju ste dodali dve kašike soli. Ostavite patlidžan da se namače 30 minuta, zatim ga dobro isperite, osušite i koristite.
Oglas
Uklonite semenke
Ako imate starije plodove, preporučljivo je da oljuštite kožicu i uklonite eventualne semenke pre kuvanja – one sadrže dosta gorčine.
Najbolje bi bilo da koristite mlade i manje patlidžane za pripremu ukusnih jela.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Oglas
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas
Oglas