Najboljih pet biljaka za spavaću sobu: Čiste vazduh i unose tropsku atmosferu u prostor

Lifestyle 26. maj 202411:51 5 komentara
Shutterstock/Tatiana Buzmakova

Spavaća soba prostor je u kojem nam je važna energija mira i opuštanja.

Da bi očistili vazduh u sobi, mogle bi da vam pomognu određene sobne biljke koje ne zahtevaju mnogo svetlosti i nege, piše Sensa.hr.

Ovo je pet najboljih biljaka kao stvorenih za uređenje spavaće sobe.

1. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan odličan je za spavaću sobu jer efikasno pročišćava vazduh uklanjanjem toksina iz vazduha. Osim toga, vrlo je jednostavan za održavanje, a ne zahteva mnogo svetla niti posebnu negu, što ga čini idealnim za unutrašnje prostore, uključujući spavaće sobe.

Shutterstock/Scisetti Alfio

2. Sobna palma (Chamaedorea elegans)

Sobna palma je još jedna sjajna biljka za spavaću sobu jer takođe pročišćava vazduh, povećava vlažnost i unosi dozu tropskog doživljaja u prostor. Njeni graciozni, perasti listovi dodaju estetsku vrednost, dok istovremeno poboljšavaju kvalitet vazduha, stvarajući zdraviju okolinu za spavanje.

3. Spatifilum ili mirni ljiljan (Spathiphyllum)

Mirni ljiljan poznat je po svojoj sposobnosti uklanjanja štetnih materija iz vazduha, poput amonijaka, benzena i formaldehida. Osim što pročišćava vazduh, ova biljka je jednostavna za negu, dobro raste u uslovima slabijeg osvetljenja i retko cveta, što doprinosi mirnoj i opuštajućoj atmosferi u spavaćoj sobi.

4. Aloe vera

Aloe vera je biljka koja proizvodi kiseonik noću, što poboljšava kvalitet vazduha tokom spavanja. Pored toga, ima lekovita svojstva, poput umirivanja opekotina i posekotina, što je čini korisnom za držanje u spavaćoj sobi. Lako se održava i ne zahteva mnogo vode, pa je praktičan izbor za unutrašnje prostore.

5. Filadendron (Philodendron)

Filadendron je odličan u apsorpciji formaldehida iz zraka i lako se održava, što ga čini idealnim za unutrašnje prostore, uključujući spavaće sobe. Ova biljka dobro uspeva u uslovima slabijeg osvetljenja i ne zahtijeva čestu njegu, pa je savršena za stvaranje zdravije i ugodnije atmosfere za spavanje.

Shutterstock/Firn

Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare