Najčešće greške pri uređenju dnevne sobe: Koja je idealna udaljenost nameštaja

Pixabay/ Skitterphoto

Vreme je za dnevnu dozu stilske inspiracije, u vidu lekcija šta ne bi trebalo da se nađe u dnevnom boravku na mestu koje ste predvideli. Iako se na prvi pogled nešto možda uklapa u ovu prostoriju, verujemo da ćete nakon ovog teksta razmisliti dva puta.

1. Neodgovarajući tepih

Džina Kirk, potpredsednica sektora dizajna u kompaniji KB Home, rekla je za Insider da je važno osigurati da tepih odgovara prostoriji u kojoj nameravate da ga koristite, prenosi City magazine.

„Preveliki tepih usisaće prostor i može učiniti da on izgleda manji“, pojasnila je. „Premali tepih nameće potrebu da komadi nameštaja budu bliže jedan drugom, ostavljajući prostoriju neuravnoteženom i stvarajući osećaj izgubljenog praznog prostora“.

Kirk je preporučila korišćenje krep trake i tačnu razmeru, kako biste mogli da zamislite kako bi tepih mogao da izgleda u vašem prostoru.

2. Trosed uz zid

Lorin Vajt, vlasnica i glavna dizajnerka kompanije Ellen W. Interior Concepts, rekla je za Insider da umesto postavljanja kauča uza zid, razmislite o tome da „pluta“.

„Plutajući nameštaj podrazumeva da ga pomerite od zida, ponekad na sred prostorije“, dodala je. „Kada ovo primenite u svojoj dnevnoj sobi, ona će izgledati veća jer ćete moći da hodate po njoj“.

3. Podudaranje nameštaja

Uđite u salon nameštaja i verovatno ćete otkriti da se gotovo sve prodaje u setovima – uključujući nameštaj za dnevnu sobu.

„Najlakše bi bilo kupiti ceo set, ali nemojte to da radite“, savetuje Lorin Vajt. „Prostor koji izgleda previše matchy-matchy nije tako dobra ideja“.

Korišćenje zasebnih komada umesto garnitura može da učini da vaš prostor izgleda „pročišćeno“, smatra ona, što „nadograđuje stil u vašem domu“.

4. Visoko postavljen televizor

Dizajn je više od kuće koja izgleda lepo – trebalo bi takođe uzeti u obzir praktičnu stranu, tačnije ergonomiju.

„Znam da je postavljanje televizora iznad kamina ono što se očekuje, ali to čini veliku medveđu uslugu vašem vratu“, nastavlja Lorin Vajt.

TV bi vam trebalo da bude u visini očiju u odnosu na mesto na kom sedite, rekla je za Insider. „Ne bi trebalo da podižete pogled“.

5. Zanemarivanje udobnosti

Ljudi često misle da morate da žrtvujete udobnost zarad stila, a to se odražava na njihov životni prostor, izjavila je za Insider Sonja Rasula, bivša dizajnerka enterijera programa Home to Go na kanalu HGTV , odnosno Trading Spaces, na stanici TLC, koja je osnovala Unique Markets u Los Anđelesu.

„Udobnost je jedan od najvećih činilaca koji čine dnevnu sobu“, smatra Sonja Rasula. „Čak i ako ste ograničenih finansijskih mogućnosti, dodavanje udobnog pokrivača ili nekoliko plišanih jastuka napraviće razliku“.

Shutterstock

6. Manjak osvetljenja

Dnevne sobe su višenamenske i vaš izbor rasvete trebalo bi to da odražava, rekla je Sara Rej, dizajnerka enterijera iz Nešvila, za pomenuti magazin.

„Trebalo bi da postoji gornje osvetljenje na prigušivaču koje može da se koristi za kretanje kroz prostor ili prigušeno kako bi se stvorio pravi ambijent za zabavu“, rekla je. „Ideja je da imate mnogo sekundarne rasvete kako biste zadatke poput iščitavanja mogli da obavljate dok sedite u prostoru“.

Predložila je postavljanje akcentne rasvete na police za knjige, na policu kamina ili iznad umetnina kako biste stvorili slojeve rasvete u svojoj dnevnoj sobi.

7. Pogrešne dimenzije nameštaja

Odabir pravog nameštaja je važan, ali mesto na koje ćete ga staviti jednako je bitno za izgled dnevne sobe.

„Veliki komadi u malom prostoru mogu učiniti da soba izgleda još manja, a mali komadi u velikom prostoru mogu ostaviti previše praznog prostora“, rekla je Sonja Rasula za Insider.

Za veće dnevne sobe preporučila je ostavljanje jednog metra praznog prostora između delova nameštaja. Manji prostori, poput stanova, mogu se izvući s 60 centimetara između delova.

„Ova udaljenost osiguraće da ne pretrpate svoju dnevnu sobu, dok će u isto vreme pomoći da povećate prostor u manjem dnevnom boravku“, rekla je.

8. Nameštaj koji se ne uklapa u ostatak prostorije

Kirk je izjavila da njeni klijenti često žele da ugrade komad nameštaja u svoju dnevnu sobu koji se baš i ne uklapa dobro u celokupni stil njihovog doma. Rekla je da, iako to treba izbegavati, postoji izuzetak od pravila.

„Ako je to zato što im se veoma dopada, kažem im da ga kupe“, rekla je. „Verujem da ako volite nešto, možete učiniti da gotovo sve služi svrsi, a to je deo onoga što nečiji dom čini jedinstvenim – dom ispunjen nameštajem koji voli“.

9. Neuređene police

Kada su u pitanju police u vašoj dnevnoj sobi, postoji pravi i pogrešan način da ih uredite, prema Rasuli.

„Trebalo bi da iskoristite prostor na policama što je više moguće, ali pokušajte da izbegnete previsok, koji bi mogao da učini prostor prenatrpanim“, rekla je za Insider.

Objasnila je i da predmeti na polici ne treba da budu preveliki i da štrče sa nje.

10. Nedovoljno stolova

Budući da je dnevna soba često prometna, verovatno bi trebalo da imate dovoljno mesta za odlaganje pića, knjiga i drugih stvari, rekla je Rej.

„Da biste stvorili funkcionalnu dnevnu sobu, trebalo bi da imate površinu koju možete lako da dohvatite gde god sedeli“, zaključila je.

Komentari (0)

Vidi sve komentare