Pravila najčistije zemlje na svetu – kazna ako ne pustite vodu u toaletu od 450 evra

Lifestyle 20. nov 202320:10 15 komentara
Shutterstock/TTstudio

U Singapuru postoji dosta čudnih i bizarnih pravila.

Zbog svog strateškog položaja, Singapur se naziva Gibraltar Azije, a na malajskom jeziku „Singapura“ znači „lavlji grad“.

Postoji dosta čudnih i bizarnih pravila u zemlji ogromnog bogatstva, a neka od njih možete naučiti u kratkoj prezentaciji u ovih 11 zanimljivih činjenica o jedinstvenom Singapuru.

1. U Singapuru je osnovana Svetska toaletna organizacija (da, postoji). I da, s obzirom da su Singapurci veoma oprezni u pogledu čistoće, ako ne pustite vodu nakon što izađete iz toaleta, možete biti kažnjeni sa 500 dolara (468 evra), pčrenosi punkufer.hr.

2. Singapurci mogu glasati na britanskim izborima. Da, zemlja je članica Komonvelta i zbog toga njeni građani ostvaruju to pravo.

3. Zemlja obuhvata ukupno 63 ostrva, a mnogima od njih ne bismo preporučili šetnju jer su nenaseljena ili služe kao vojne i industrijske zone.

4. Piće usred neba ovde je skoro moguće jer se na vrhu nebodera od 282 metra nalazi bar, što ga čini jednim od najviših barova na vrhu zgrade na svetu.

5. Singapur je samo jedna od tri zemlje koja nema glavni grad. Druga dva su Monako i Vatikan.

6. U zemlji postoje četiri zvanična jezika: engleski, mandarinski, tamilski i malajski.

7. Singapur prevodimo kao grad lavova na sanskritu. Zanimljivo je, međutim, da lavova ovde uopšte nema.

8. Na univerzitetu u Singapuru, mnogi su klicali kada je mašina za koka-kolu počela da deli besplatne konzerve nakon što su bili zagrljeni.

9. Ako je verovati britanskoj studiji, ovde ljudi pešače najbrže, u proseku 6,15 km/h.

10. Žvake su zabranjene, ali strancima je dozvoljeno da unesu dva paketića. Više od toga smatra se pokušajem šverca.