Najinteligentniji među slavnim ličnostima – ove zvezde imaju visok IQ

Lifestyle 14. jun 202408:10 8 komentara
kejt bekinsejl
CHRISTOPHE SIMON / AFP

Postoji debata o tome da li postoji samo jedna vrsta inteligencije koja se može meriti testovima ili postoji više inteligencija, kao što je predložio psiholog Hauard Gardner sa Harvarda.

Istina je da ponekad inteligenciju treba kvantifikovati, a neki testovi mogu odrediti intelektualne sposobnosti i potencijal osobe. Oni se ne fokusiraju na znanje, već na kognitivne veštine kao što su rasuđivanje, logika i rešavanje problema.

Sledeće poznate ličnosti mogu se pohvaliti vrlo visokim koeficijentom inteligencije.

Met Dejmon: IQ od 160

Met Dejmon
Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Dejmon je studirao englesku književnost na Harvardu; međutim, pred sam kraj studija, odlučio je da napusti univerzitet i posveti se glumi, piše sajt „Bright Side“.

Kventin Tarantino: IQ od 160

kventin tarantino
Tolga AKMEN / AFP

Procenjuje se da poznati reditelj, koji se proslavio filmovima kao što su „Petparačke priče“ i „Ulični psi“, ima koeficijent inteligencije od 160.

Tarantino je napustio srednju školu jer je, prema njegovim rečima, jedini čas koji je voleo bila je istorija jer ga podsećala na filmove.

Kejt Bekinsejl: IQ od 152

kejt bekinsejl
Michael TRAN / AFP

Glumica koja je igrala u blokbasterima kao što su „Perl Harbor“ i „Podzemni svet“, studirala je moderne jezike na Oksfordu pre nego što se bavila glumom.

Otkrila je da je kao mlađa radila test inteligencije i da je imala rezultat 152. Međutim, kako je napomenula, to joj nije pomoglo u svetu šoubiznisa.

Silvester Stalone: IQ od 160

Leon Bennett / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Prema različitim izvorima, akciona zvezda ima IQ od 160, što znači da pripada 0,1% populacije sa superiornom sposobnošću logičkog rasuđivanja, brzog razmišljanja i brzih reakcija.

Ovaj koeficijent inteligencije je isti kao onaj koji se pripisuje naučniku Albertu Ajnštajnu.

Ešton Kučer: IQ od 160

ešton kučer
Patrick T. Fallon / AFP

Malo je ironično da većina likova koje je Ešton igrao u sitkomima uglavnom ne blistaju svojom inteligencijom.

Međutim, u stvarnom životu, zvezda serije „Vesele sedamdesete“ ima kognitivne sposobnosti za koje se procenjuje da dostižu 160 poena.

Izvan svoje glumačke karijere, Kučer se bavio humanitarnim radom, a takođe je ulagao u tehnološke startape pre nego što su postali uspešni, kao što su Uber i Spotifaj.

Merilin Monro: IQ od 165

Youtube/Printscreen

Prema nekoliko izvora, legendarna glumica imala je IQ od 165, što je stavlja iznad Alberta Ajnštajna. Iako nije imala formalno obrazovanje, uspeh koji je postigla u karijeri je neosporan.

Žerar Pike: IQ od 170

žerar pike
Lluis GENE / AFP

Fudbaler je studirao poslovnu ekonomiju na Univerzitetu u Barseloni, Španija. Prema rečima njegovog oca, Pike, koji je jedan od samo četiri fudbalera koji su dva puta osvojili Ligu šampiona, ima koeficijent inteligencije od 170, prenosi City magazine.

Rouan Atkinson: IQ od 178

rouan etkinson
Angela Weiss / AFP

Komičar, poznat po ulozi Mister Bina, studirao je elektrotehniku i elektroniku na Univerzitetu u Njukaslu, a kasnije je magistrirao elektrotehniku na Kvins koledžu u Oksfordu.

Atkinson ima koeficijent inteligencije od 178, što se skoro poklapa sa koeficijentom inteligencije Leonarda da Vinčija, za kojeg se procenjuje da je imao IQ od 180.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare