Najkišovitiji grad u Evropi: Jednog juna kiša je padala 24 dana bez prestanka

Lifestyle 11. jun 202409:41 12 komentara
bergen, zašto u bergenu pada toliko kiše
osavostina/Pixabay

Ovaj grad u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno pa je proglašen najkišovitijim gradom u Evropi.

Internet pretraživač za iznajmljivanje smeštaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi. Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, kao i statistike prosečnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom u Evropi. I nije on jedini koji je to uradio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, ne veruju da je vreme loše, postoje samo loše obučene osobe,prenosi Punkufer.hr.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Otkuda toliko kiše u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini ranjivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vreme u Bergenu zabeleženo je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara.

Najduža kontinuirana kišna sezona u letnjim mesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.bergen

ELG21/Pixabay

Najmanje kiše u junu, najviše u oktobru

Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, ali odmah treba da znate da nijedno godišnje doba nije posebno suvo.

U proseku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosečna temperatura tokom leta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa – pri čemu je jul najtopliji mesec.

Tokom zime očekuje se jak vetar, ponegde sneg i prosečne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.


Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare