Najkorisniji saveti da se renoviranje kupatila ne pretvori u noćnu moru

Lifestyle 21. okt 202213:28 5 komentara
Shutterstock

Bez dobrog planiranja, renoviranje ili uređivanje kupatila može se pretvoriti u pravu noćnu moru s obzirom da je u pitanju jedna od najskupljih stavki kada je reč o opremanju doma.

Ideje za kupatila su jedno, ali realizacija često nešto sasvim drugo, pa da biste renoviranje učinili manje stresnim (a možda i manje skupim) potrebno je da dobro razmislite o ključnim stavkama pre nego što radovi počnu.

Izbor boja i dezena pločica

Prva, i za mnoge najvažnija, odluka je izbor boja i dezena pločica. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju i na materijal od kog su pločice napravljene. Ponuda je šarenolika – od keramičkih preko granitnih, staklenih, porcelanskih do mermernih pločica, onih od prirodnog kamena i brojnih drugih varijanti.

Cena najčešće diktira izbor, što u praksi znači keramičke pločice kao najpristupačnije. To ne mora biti i loš izbor. Jednostavne su za održavanje i dostupne u mnogo dezena. Na primer, vam se dopada mermer, a niste u mogućnosti da priuštite taj skupi materijal, postoje pristupačnije keramičke varijante koje imaju dezen tipičan za mermer.

Pored materijala, trebalo bi da razmislite i o načinu na koji će pločice biti složene. Na primer, danas je popularan način slaganja pločica takozvana riblja kost, za šta su idealan izbor pristupačne metro pločice. Uz njih možete kombinovati podne pločice velikih dimenzija za moderan i atraktivan izgled.

Jedan od najpopularnijih načina postavljanja pločica već nekoliko godina unazad je kombinovanje različitih vrsta, dimenzija i boja. Najčešće to podrazumeva kombinaciju tri vrste pločica – jedne za pod, jedne za akcentni zid (iza ogledala ili u tuš kabini) i jedne kojima će biti obloženi preostali zidovi. Ako izaberete ovu kombinaciju, možete kalkulisati i sa cenom pločica.

Kako izabrati fugu za pločice?

Još jedna bitna oduka je izbor fuge za pločice. Kako odabrati pravu fugu za kupatilo? Odgovorite na ova pitanja pre nego što krenete u potragu.

Da li želite da se fuga istakne (na primer crno-beli kontrast) ili da se uklopi uz pločice (na primer crne pločice i crna fuga)? Da li je fuga u zoni visokog prskanja ili na prilično suvom mestu? Ako će biti na dosta mokrom delu kupatila, poput tuš kabine, odlučite se za sintetičku fugu, a cementnu masu koristite na svim drugim mestima. Hoće li vas prljava fuga izludeti? Ako je odgovor da,izbegavajte belu boju.

Kada ili tuš kabina?

Jedna od prvih odluka koju treba da donesete kada počinjete planiranje renoviranja je da li želite kadu ili tuš kabinu.

Slično pločicama, izbor kada je šarenolik – od običnih do hidromasažnih – a odluka u velikoj meri zavisi od budžeta. Takođe, ugradnju kade ograničava i prostor koji imate na raspolaganju, jer kade uglavnom zauzimaju više mesta. Takođe, kade nisu uvek najpraktičniji izbor za starije članove porodice ukoliko će oni koristiti kupatilo. Ukoliko ipak izričito žele kadu, onda bi trebalo da razmislite o niskim kadama iz kojih je lakše ući i izaći.

Kada je reč o tuš kabini, izbor dimenzija je veći. Kod tuš kabina važno je obratiti pažnju na dno podjednako koliko i na paravane. Ravno dno sinonim je za moderne tuš kabine, ali mogu će pronaći i druge opcije. Postoje različite varijante i kada je reč o paravanima. Uglavnom su stakleni, a staklo može biti dizajnirano, kaljeno, tonirano, mat ili providno staklo. Postoje i providni materijali nalik na plastiku, ali dobro se raspitajte kako se održavaju.

Takođe, prilikom planiranja tuš kabine vodite računa na koju se stranu otvaraju vrata ukoliko nisu klizna da biste najbolje iskoristili prostor.

Ventilacija kupatila

U fazi planiranja renoviranja kupatila trebalo bi posebnu pažnju posvetiti planiranju ventilacije. Kako uglavom nije reč o elementu koji doprinosi estetskom ugođaju prostorije, mnogi zaboravljaju na ovaj detalj, ali dobra ventilacija je važan deo planiranja kupatila.

U ovim prostorijama ima mnogo vlage i pare, što je čini idealnim mestom za razvijanje bakterija. Takođe, manjak ventilacije i višak vlage uzrokuju pojavu kondenzacije i plesni, koje nisu samo esetetski neprivlačne tamne mrlje na zidovima, već mogu biti i opasne po zdravlje.

Ukoliko kupatilo ima prozor, taj problem može lako biti rešen, međutim, u velikom broju stambenih zgrada to nije slučaj, pa je važno da proverite kakve su vam mogućnosti za ugradnju izduvnog ventilatora za kupatilo.

Na tržištu postoje različiti tipovi ventilatora, modeli i dizajni. Prilikom kupovine pažnju treba obratiti na mogućnosti ugradnje, ali i kapacitet ventilatora koji bi trebalo da odgovora veličini kupatila. Takođe, obratite pažnju na nivo buke koji proizvode, posebno ako imate malo kupatilo. U manjim prostorima čak i umereno glasan ventilator može biti zvučati preglasno.

Koliko utičnica vam je potrebno?

Još jedan važan deo je planiranje broja utičnica. To svako zavisi od broja uređaja koje ćete staviti u kupatilo ili koje ćete koristiti u kupatilu.

U većini kupatila utičnice za mašine za veš nalaze se pored odvoda, ali razmislite da li vam je potrebna još neka, na primer, za mašinu za sušenje veša ukoliko planirate da je kupite i imate dovoljno prostora i za taj uređaj.

Takođe, ukoliko koristite električni aparat za brijanje, fen za kosu, presu za kosu, figaro ili neki drugi uređaj za stilizovanje kose, biće vam potrebna još jedna utičnica da ne biste morali da isključujte mašinu za veš svaki put kada ih koristite.

Upravo zato što je reč o uređajima koji se najćešće koriste pred ogledalom trebalo bi da razmišljate i o visini na koju se postavlja utičnica. Utičnice u kupatilu se, inače, ne postavljaju na standardnu visinu kao u drugim delovima stana, a preporuka je da ne budu niže od 90 centimetara od poda.

Još jedna bitna stavka je planiranje osvetljenja. U zavisnosti od tipa osvetljenja koji planirate u kupatilu možda će vam biti potrebna i još neka utičnica.

Osvetljenje kupatila je važno

Iako je reč o prostoriji u kojoj se većina nas sprema za početka dana, šminka ili proverava frizuru pre izlaska iz stana, svetlo kupatilu je najčešće prigušeno. U starijim stanovima po pravilu je reč o jednoj svetiljki – onoj na plafonu. Druga opcija je svetlo iznad ogledala.

Moderna rešenja mogu podrazumevati i svetlo ugrađeno u ogledalo, odnosno ormarić sa ogledalom, a popularne su i simetrične svetiljke sa obe strane ogledala.

Ovaj korak važan je u planiranju uređenja ili renoviranja kupatila jer struja mora biti u zidu, dakle da struja bude razvedena pre postavljanja pločica. Nikako nije pametno da kablovi vise po pločicama, obzirom na količinu vlage.

Takođe, povedite računa o jačini svetla. Iako ne treba da bude previše prigušeno, ne bi trebalo da bude ni zaslepljujuće svetlo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare