Najpopularniji hleb u Nemačkoj: Stručnjaci upozoravaju – treba ga konzumirati s oprezom

Lifestyle 14. jan 202513:19 0 komentara
tost hleb
jirkaejc/Shutterstock

Tost hleb je praktičan: dobrog je ukusa, isečen je i dugo traje. Ali beli tost ima svoju tamnu stranu, prenose nemački mediji.

Tost hleb je najpopularniji hleb u Nemačkoj. Skoro svaka treća vekna hleba prodata u Nemačkoj 2021. bila je tost (27,9 odsto), pokazuju podaci statističkog portala Statista.

Razlozi su očigledni: pravougaone kriške imaju mnogo varijanti, izgleda da traju večno, a kada se tostiraju, svež, slatkast ukus mekog hleba postaje još intenzivniji. Ali, upravo u tome leži problem: slatkoća, pečenje, mekoća. Nemački mediji pišu da u tostu nema ništa nutritivno dobrog, prenosi časopis Feniks.

Stručnjaci savetuju da ne koristite ovaj hleb, jer može da dovede do bolesti. Tost hleb nema skoro nikakvu nutritivnu vrednost.

Tipičan tost sa puterom sadrži mnogo šećera, zasićenih masti, kao i malo vlakana i konzervansa.

Ne ostavlja vas dugo sitim, a ima i mnogo kalorija iz nezdravih sastojaka.

Stručnjaci neprofitne zdravstvene organizacije DiabetesDE ističu da namirnice koje sadrže previše jednostavnih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata mogu povećati rizik od dijabetesa.

Isto važi i za one koji sadrže premalo vlakana i složenih ugljenih hidrata. Sve ove loše osobine važe za beli tost hleb. A ni verzija celog zrna nema mnogo bolju nutritivnu vrednost.

Evo poređenja informacija o nutritivnim vrednostima tosta sa puterom, tosta od celog zrna pšenice i hleba od celog zrna:

  • Tost sa puterom sadrži skoro 270 kilokalorija na 100 grama, skoro četiri grama masti i samo tri grama vlakana.
  • Tost od celog zrna: 100 grama tosta od celog zrna ima oko 250 kilokalorija, pet grama masti i sedam grama vlakana.
  • Mešani hleb: 100 grama hleba ima u proseku 200 kilokalorija, dva grama masti i devet grama vlakana.

Po nutritivnoj vrednosti, hleb od integralnog brašna zauzima visoko mesto. A šta je sa zasićenjem?

Koliko brzo se osećamo siti zavisi, između ostalog, od sadržaja vlakana.

Prema rečima stručnjaka za ishranu, morali biste da pojedete nekoliko kriški tosta da biste dobili količinu vlakana u dve kriške od 50 grama „običnog“ hleba od celog zrna.

A ako nam je potrebno više kriški tosta da bismo se osećali dovoljno siti, jedemo i znatno više dodataka poput suhomesnatih proizvoda, sira, džema ili čokoladnog namaza. Ovo daje dodatni plus često nezdravim kalorijama.

Shutterstock

Pored toga, tost ima značajan zdravstveni nedostatak u poređenju sa hlebom od integralnog brašna.

Tostiranje

Mnogi ljudi više vole da im tost bude hrskav i taman. Ali stručnjaci za rak savetuju da tost jedete samo kada je zlatno braon.

Tamno smeđe ili čak crne mrlje sadrže kancerogene supstance, uključujući akrilamid i estar masnih kiselina 3-MCPD.

Organsko hemijsko jedinjenje koje sadrži estarsku grupu povećava rizik od karcinoma želuca i debelog creva, između ostalog i zato što se supstance tu najduže zadržavaju tokom varenja.

Nemačko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu (BMEL) takođe savetuje da tost treba jesti samo ako je zlatno braon, a nikada kada je ugljenisan.

Prema Federalnom zavodu za procenu rizika (BfR), znatno manje količine akrilamida se proizvode na temperaturama ispod 180 stepeni nego na višim temperaturama.

Buđ na hlebu?

Ako otkrijete buđ na hlebu, morate baciti ceo paket. Ako ga osušite u kutiji za hleb, često se može jesti nakon isteka roka trajanja zahvaljujući konzervansima koje sadrži.

Ali čak i tostirani hleb će vremenom razviti zelenkastu buđ. Zatim bacite celo pakovanje jer se spore gljivica brzo šire na ceo hleb, čak i ako na nekim kriškama još nema zelene buđi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!