Verovatno ste već čuli da je meni definitivno najprljaviji predmet u restoranu—sadrži oko 185.000 bakterija. Dakle, prljaviji je daske na WC šolji.
Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu se ne nalazi u toaletu. Nalazi se na vašem stolu.
Pre nego što posegnete za slanikom i biberom, razmislite o tome koliko je ljudi dotaklo tu posudu pre vas, piše The Healthy.
Nažalost, nije neuobičajeno da u restoranima sve blista, ali ako se zagledate u slanik i posudu sa biberom vidćete da nije najčistije.
Prema studiji koju je sprovela ABC News, prosečan broj bakterija na bočici za biber iznosi 11.600.
„Većina posuda za so i biber se briše samo ako izgleda prljavo, i to samo vlažnom krpom koju konobari drže u svojim džepovima,“ rekao je Džonas Sikler, direktor operacija na ConsumerSafety.org, za Reader’s Digest.
„Iako neki restorani skupljaju, pune i brišu posude, retko se pravilno prazne i dezinfikuju.“
Osim bakterija koje se skrivaju na posudama u restoranima, evo i drugih mesta na kojima se bakterije skrivaju u vašem domu.
„Još jedna odvratna činjenica je da roditelji, željni da zabave svoje mališane, često dozvoljavaju mališanima da se igraju sa solju i biberom tokom obroka. To znači da će biti pokriveni svime što se nalazi na prstima mališana, što će pomoći bakterijama da se bolje priljube za staklene površine,“ nastavlja Sikler.
„Čak i ljudi koji ne planiraju da začine svoju hranu pomeraće ih po stolu—definitivno nešto na šta treba obratiti pažnju kada ulazimo u sezonu gripa.“
Pored bakterija, posude u restoranima su takođe opasnost za alergije.
„Posude mogu slučajno da završe—ili čak da padnu—u vaše jelo dok začinjavate. Ako je prethodni gost na vašem stolu kontaminirao posudu soli svojim škampima, a vi imate ozbiljnu alergiju na školjke, možete se dovesti u opasnost koristeći ga,“ kaže Sikler, piše Citymagazin.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare