Jedna od najskupljih i najluksuznijih kuća na svetu: Vlasnik nije pitao za cenu

Lifestyle 18. apr 202409:00 14 komentara
Mohammad Bin Salman Al Saud kuća
Screenshot/Youtube/ Luxury Homes

Mohamed bin Salman postao je najmoćnija figura svetskog fudbala onog trenutka kada je odlučio da kupi engleski fudbalski klub Njukasl, ali to nije ni njegova najskuplja investicija. Veliki je ljubitelj luksuza i umetničkih dela.

Pored fudbalskog kluba, bogati saudijski princ poseduje i najluksuzniju i najskuplju kuću na svetu.

On je 2015. godine kupio prelep zamak vredan 270 miliona evra, što je skoro novac koji je dao za kupovinu Njukasl junajteda za koji je platio 350 miliona evra. Pre devet godina, Mohamed Bin Salman je došao u Francusku na sastanak sa Emanuelom Makronom i usput je odlučio da je vreme da kupi novi dom, prenosi N1 Sarajevo.

Za nekoga čije je bogatstvo procenjeno na 377 milijardi evra, ovakvi izdaci su skoro pa sitnica.

Dvorac je izgrađen u stilu Luja XIV (Versaj) u Francuskoj, završen je 2011. godine, a celo imanje se prostire na skoro sedam hiljada kvadrata. Čuveni časopis Fortune nazvao ga je najskupljom nekretninom na svetu.

Vinski podrum, zatvoreni i otvoreni bazen, akvarijum sa velikim ribama, noćni klub, soba za meditaciju i relaksaciju, bioskop, skvoš teren, akvarijum soba… Napravljen je po uzoru na čuvenu francusku palatu Versaj.

Kuća je puna skupih umetničkih dela, a slika Leonarda da Vinčija „Salvator Mundi” vredna je 400 miliona evra, što znači da je princ za nju platio više nego za klub.

Kako je preneo „Ekonomik tajms”, izgradio ga je Emad Kašogi, rođak ubijenog Džamala Kašogija. Emad vodi posao sa luksuznim nekretninama u Francuskoj, a sve ovo možda i ne bi bilo čudno da Bin Salman nije tužen za saučesništvo u ubistvu pomenutog novinara.

Takođe, dvorac ima deset luksuzno dizajniranih spavaćih soba, oslikanu kupolu, biblioteku i vinski podrum sa više od 3.000 flaša, ogromnu plesnu salu i druge svečanosti.

Osim luksuznog zamka, Salman poseduje i jahtu dugu 130 metara i vrednu 530 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare