Najveće plovilo na svetu: Morska grdosija masivnija i od najvećeg nosača aviona

Lifestyle 05. dec 202309:27 109 komentara
JLPPA / Bestimage / Profimedia

Freedom Ship trebalo bi da obuhvati stanove, škole, bolnice, umetničke galerije, prodavnice, parkove, akvarijume i slično.

Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremu potrebnih namirnica.

Nakon deset godina planiranja i ulaganja, američka kompanija Freedom Cruise Line International sledeće godine trebalo bi da počne da se gradi Freedom Ship. Reč je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1.370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svetskim okeanima – nikad se ne zadržavajući na jednom mestu dovoljno dugo kako ne bi dosadio onima koji se na njemu nalaze, prenosi Punkufer.

Brod slobode biće najveće plovilo ikada izgrađeno“, rekao je Rodžer M. Guč, direktor i potpredsednik kompanije Freedom Cruise Line International sa sedištem u američkoj saveznoj državi Floridi.

Pet puta bi trebalo da bude veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svetu klase USS Gerald R. Ford. Na slikama koje su generisane uz pomoć računarskog programa ovaj brod slobode izgleda poput nekakvog plutajućeg parkinga na 25 spratova.

Freedom Ship trebalo bi da obuhvata stanove, škole, bolnice, umetničke galerije, prodavnice, parkove, akvarijume i slično. Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremu potrebnih namirnica.

Želja kompanije koja stoji iza ovoga projekta je da Freedom Ship ima 40.000 stalnih stanovnika, 30.000 dnevnih posetilaca, 10.000 povremenih gostiju i 20.000 članova posade i zaposlenih institucija na brodu.

JLPPA / Bestimage / Profimedia

Projekt Freedom Ship prvi put je predložen još devedesetih godina prošlog veka. On održava viziju mobilne okeanske kolonije koja nije podložna zakonima bilo koje države, a u kojoj bi ljudi mogli da žive, rade ili uživaju u svojoj penziji bez ikakvih ograničenja.

S realizacijom ovog projekta čeka se toliko godina zbog manjka potrebnih sredstava za njenu gradnju. Pretpostavlja se da će Freedom Ship koštati oko 10 milijardi evra, dok bi za smeštaj na njemu trebalo da izdvojite od 175.000 evra do 10 miliona evra – zavisno od odabrane smeštajne jedinice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare