Najveći vrt lala na svetu slavi 75. godišnjicu (FOTO)

Lifestyle 22. mar 202410:29 3 komentara
Nick Gammon / AFP

Najveći vrt lala na svetu u blizini Amsterdama, otvorio je vrata na svoju 75. godišnjicu i očekuje stotine hiljada posetilaca, koji će moći da se dive cveću iz sedam miliona cvetnih lukovica.

Smešten u Liseu na zapadu Holandije, park koji se prostire na 32 hektara zasađen je milionima raznobojnih lala i drugog cveća i popularna je atrakcija u zemlji. Prošle godine divilo mu se oko 1,4 miliona posetilaca.

Otvaranje parka podstaklo je i akciju ekološkog pokreta Extinction Rebellion, čijih je sedam članova nakratko golo protestovalo pred vratima parka protiv upotrebe pesticida u uzgoju lukovica.

Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP
Nick Gammon / AFP

„Ova prekrasna, šarena polja skrivaju ogromnu štetu uzrokovanu uzgojem lukovica. Pauci, ptice i biljke masovno umiru zbog poljoprivrednih otrova“, rekla je u izjavi Lidija Štojtel, portparolka Extinction Rebelliona.

Ovaj vrt osnovala je 1949. grupa uzgajivača i izvoznika lala kako bi izložili svoje proizvode.

Osim turista iz više od stotinu zemalja, privukao je i monarhe, a nekoliko kraljeva i kraljica iz evropskih zemalja dolazilo je na gala otvaranja tokom godina.

Ove godine, zlatnožuta lala, nazvana u čast kralja Čarlsa III, biće jedna od atrakcija izložbe, koja će takođe biti obeležena koncertom holandske operske pevačice Leticije Gerards, povodom proslave 75. godišnjice vrta.

Vrt će ove godine ostati otvoren do 12. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare