Namirnice koje pomažu kod osećaja umora

Lifestyle 29. sep 202323:03 3 komentara
Shutterstock

Osećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna. Za takvo stanje, krivac je uglavnom izbor ishrane koju često konzumiramo.

Nutritivno bogate namirnice pružaju nam više vitamina i drugih hranjivih materija u odnosu na visokoprerađene namirnice.

Neprerađena hrana

Iako su hamburger i prženi krompir vrlo ukusan obrok, oni imaju nisku nutritivnu vrednost. Prerađena hrana obično je puna konzervansa, aditiva, natrijuma, trans masti i aditiva koji vas mogu usporiti. Stoga, radije birajte namirnice koje ćete sami kuvati.

Sveže, sezonsko voće i povrće

Što je naša hrana svežija, to će sadržavati više hranjivih materija. Povrće i voće sadrže velike količine hranjivih tvari, a posebno ako je riječ o nekoj sezonskoj namirnici iz domaće proizvodnje.

Shutterstock/dnazir

Pića bez kofeina

Kofein je sasvim dovoljno piti u umerenim količinama jer ima i neke zdravstvene prednosti. Međutim, kofein u kafi i čaju daje samo kratkoročni podsticaj vašem organizmu, što onda dovodi do toga da radije birate neke voćne sokove bez dodatka šećera.

Nemasni proteini

Crveno meso sadrži veliki udeo masti, stoga radije birajte nemasne izvore proteina kao što su piletina, ćuretina i riba. Osim toga, riba s visokim udelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i tune, može dodati korisne masti zdrave za srce.

Celovite žitarice i složeni ugljeni hidrati

Rafinirani ugljikohidrati poput šećera i belog brašna dodaju malo hranjivih materija. Radije birajte namirnice koje sadrže celovite žitarice i složene hidrate koje će vas duže držati sitim, ali i dati dobar osećaj energičnosti.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke neke su od najboljih namirnica za pobeđivanje umora i gladi. Konzumiranje raznih orašastih plodova i semenki može osigurati zdrave hranjive materije i energiju. No, birajte sirove i neslane verzije orašastih plodova.

Shutterstock

Voda

Voda je najbolji mogući izbor i neophodna je za optimalno funkcioniranje organizma. Iako voda ne daje energiju u pravom smislu jer sadrži kalorije, ona hidrira telo i time održava vašu energiju.

Vitamini i dodaci prehrani

Ako iz hrane ne dobivate sve što vam je potrebno, razmislite o dnevnom uzimanju vitamina. Savetovanje s nutricionistom ili lekarom moglo bi vam pomoći da počnete s režimom dodataka prehrani.

Zob

Zob sadrži puno vlakana, a dobra je za ljude koji imaju nagle skokove i padove šećera u krvi. Birajte neprerađene zobene pahuljice jer ne sadrže dodatne aditive i šećere. Ono što je kod ove namirnice da je možete jesti i kao međuobrok, a ne samo za doručak.

Povezane vesti