Ne bacajte semenke dinje - one su njen najlekovitiji deo, a još su i ukusne

author
N1 Zagreb
10. sep. 2022. 08:24
Hero section image
dinja
Pixabay | Pixabay

Leto i jesen vreme je kada jedemo ukusne dinje i pripremamo ih za zimnicu. Mnogi od nas automatski, kod čišćenja, bacaju lekovite semenke dinje. Međutim, upravo semenke dinje su najlekovitiji deo ove biljke koje se mogu konzumirati suve. Brojne su dobrobiti ove biljke, a posebno semenki.

Plod dinje je osvežavajuć i odličan u letnim dezertima, a semenke se mogu jesti kroz celu godinu. Poznate po svojim detoksikacijskim svojstvima, poboljšavaju koncentraciju i regulišu krvni pritisak. Plod, ulje i semenke dinje su drevne namirnice korišćene za lečenje kašlja, temperatura, stomačnih, bubrežnih i srčanih problema.

Ovo su samo neki od razloga zašto bi trebalo češće da konzumirate semenke dinje.

Lekovitost semenki dinje


Dinja je jednogodišnja biljka iz porodice Cucurbitaceae ili bundeve koja je na naša područja stigla iz Azije. Konzumiraju se kada su potpuno zrele i tada su vrlo sočne, slatke i osvežavajuće. Dostupne su cele godine, a one koje se najčešće uzgajaju kod nas su dinje zelenkaste i žute kore.

Ovo je jedna od biljaka koje nutricionisti uvek preporučuju, posebno ako pratite jelovnik za mršavljenje. Jedna dinja ima nisku kaloričnu vrednost i pokazalo se da oko 100 grama dinje ima tek oko 33 kalorije. Uz to sadrži ugljene hidrate, vlakna, malo proteina i masti. U dinjama se nalaze i vitamini A i C, kalcijum, gvožđe, vitamini B kompleksa i magnezijum. Upravo vitamini A i C poznati su kao antioksidansi zbog čega dinja ima detoksikacijsko delovanje i u našem organizmu smanjuje delovanje slobodnih radikala.

Međutim, osim ploda, vrlo su lekovite i semenke dinje. One sadrže:

– proteine

– omega-3 masne kiseline (alfa-linolensku kiselinu)

– minerale – magnezijum, gvožđe, cink, mangan, kalijum, fosfor

– vlakna

– vitamin B6, folate (soli folne kiseline)

– pantotensku kiselinu

– niacin

Svi ovi sastoji donose brojne dobrobiti semenki dinje koje su vrlo dobre za naš organizam i koje još više govore u korist toga da ovaj deo biljke nikako ne bismo trebali bacati.

Zašto bi trebalo da jedemo semenke dinje?


Semenke dinje najbolje je jesti sušene, a od njih se može praviti i ulje od semenki dinje. U svakom slučaju su vrlo lekovite i odlične za rešavanje raznih telesnih tegoba. Osim što su ukusne, mogu se koristiti i kao dodatak ishrani za održavanje imuniteta. Pored toga:

1. Održavaju mladolik izgled kože


Semenke dinje su bogate nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u zdravlju kože. Vaša koža će zbog njih biti sjajna i nežna. Antioksidansi koji se nalaze u semenkama dinje pomažu u usporavanju starenja kože jer utiču na izbacivanje toksina iz organizma, pa tako čiste kožu i podmlađuju izgled.

2. Kontrolišu dijabetes


Semenke dinje preporučuju se kod osoba koje pate od šećerne bolesti jer pomažu u spuštanju nivoa šećera u krvi. Najbolji način za iskorištavanje dobrobiti semenki dinje za dijabetes je da ih prokuvate u kipućoj vodi i onda tu tečnost pijete kao čaj. Pije se u gutljajima kroz ceo dan.

3. Održavaju zdravlje srca


Čaj od semenki dinje dobar je i za održavanje zdravlja srca i bubrega. Semenke dinje mogu koristiti za spuštanje nivoa lipida, masnoća i holesterola što smanjuje rizik od razvijanja srčanih bolesti.

4. Poboljšavaju plodnost kod muškaraca


Likopen, snažan antioksidans koji se nalazi u semenkama dinje čini veliku ulogu po pitanju muške plodnosti. Smatra se kako likopen može ubrzati kretanje spermatouoida i povećati njihov broj do 70 odsto. Takođe poboljšava kvalitet sperme.

5. Snaže imunitet i ceo organizam


Semenke dinje sadrže mnogo aminokiselina koje su poznate po tome da osnažuju imunitet. Učestvuju u procesima koji osnažuju kosu od korena. Osim toga pojačavaju zaštitu od raznih bolesti i pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Sve ovo štiti srce i organizam.

Kako jesti semenke dinje?


Semenke dinje su najukusnije blago pržene, a mogu se jesti i sušene. Takve ih možete jesti kao zdravu grickalicu. Osim toga ih uvek možete samleti i takve dodavati u kolače, peciva ili slana jela. Neretko se semenke dinje dodaju u smoothieje.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama