Nikada ne ispirajte posuđe pre stavljanja u mašinu – savetuju stručnjaci

Lifestyle 10. avg 202112:57 42 komentara
Mašina za posuđe
Pixabay/ilustracija

Prljavo posuđe jednostavno je oprati u mašini za posuđe, ali stručnjaci savetuju da ne bi trebalo da ga ispirate vodom pre nego što ga stavite u mašinu.

Procenjuje se da između 65 i 80 odsto ljudi ispira posuđe pre stavljanja u mašinu, a tako rade nepotreban posao i troše i vreme i novac.

Moderne mašine i deterženti dizajnirani su tako da čiste posuđe koje je zaista prljavo, a ako ne isperete posuđe pre nego što ga stavite u mašinu, uštedećete vreme, novac, energiju i vodu.

Stručnjaci se slažu da je prethodno ispiranje posuđa zaista nepotreban korak. Istraživači su sproveli niz testova sa 17 različitih mašina za posuđe. Napunili su ih posuđem koje je imalo najtvrdokornije mrlje, a prethodno nisu ispirali posuđe vodom.

Pokazalo se da je većina mašina odradila odličan posao. Prethodno ispiranje može dovesti do toga da mašina ne očisti posuđe kako treba.

Stručnjak za čišćenje i organizovanje u kompaniji Fantastic Cleaners, Dean Davies, navodi da “većina mašina ima ugrađen senzor za detektovanje prljavštine na posuđu i prema tome prilagođavaju pranje”.

Ako senzor detektuje da nema puno fleka i prljavštine na posuđu jer ste ga prethodno oprali, mašina možda neće tako dobro oprati posuđe.

Osim toga, i tečnost za pranje posuđa sadrži sastojke koji razbijaju čestice prljavštine koje se zalepe na posudu. Međutim, ako najpre isperete posuđe, to deterdžent čini manje efikasnim, navodi Best life.

Ne treba zaboraviti i da nepotrebno trošite vodu ako ispirete posuđe pre nego ga stavite u mašinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare