Njujork oživljava umetničku scenu i otvara restorane

Lifestyle 08. feb 202123:57 1 komentar
Njujork, restoran
REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

Guverner Njujorka Endru Kuomo predstavio je plan oživljavanja umetničke scene i rekao da će se zatvoreni prostori restorana otvoriti ranije nego što se najavljivalo. 

Potez za promocijom pozorišta i muzike širom savezne države, poznat kao „New York Pops Up“, usledio je nakon što su mere protiv širenja koronavirusa počele pokazivati uspeh i zato što brojni izvođači s Brodveja i drugi ne rade još od prošle godine. Vlasnici Brodveja u oktobru su objavili da neće raditi do 31. maja u nadi da će se ponovno otvoriti u junu.

„Kad zatvorite Brodvej, kad zatvorite bioskope, vi zaustavite celu industriju“, rekao je Kuomo na brifingu za medije.

„Svi razumeju zašto, ali sad moramo negovati tu industriju kako bismo je vratili“, dodao je Kuomo.

Prvi od 300 umetničkih događaja u 100 dana na rasporedu je 20. februara u kongresnom centru na Menhetnu uz posebni nastup za zdravstvene radnike. Javits Center u pandemiji se koristio kao privremena bolnica i prostor za vakcinaciju.

Kuomo je takođe najavio da se pomera datum otvaranja 25 odsto kapaciteta zatvorenih prostora njujorških restorana s 14. na 12. februar.

Hiljade njujorških restorana preživele su zatvaranja u pandemiji od prošlog marta jer su se oslanjali na dostavu i improvizovane prostore na otvorenom.

Stopa zaraze po broju stanovnika u nedelju dana kontinuirano opada. U nedelju je pala na 4,42 odsto u odnosu na 7,94 odsto 4. januara, rekao je Kuomo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.