Novi trendovi: Proslava prvog rođendana kao svadba, trošak ide i do 5.000 evra

Lifestyle 26. jul 202317:39 77 komentara
Shutterstock

Postalo je pravilo da se dečji rođendani slave u igraonicama, a sve više roditelja se opredeljuje i za restorane, gde je skoro potrebno odvojiti novac kao za organizaciju svadbe. Istražili smo kolike su cene i šta je uključeno u ponudu.

Tata Andrej koji uskoro slavi prvi rođendan svoje ćerkice, a nakon kompletne organizacije, ostao je u šoku kada je shvatio da će morati da izdvoji oko 5.000 evra za proslavu.

„Žena i ja smo odlučili da prvi rođendan ipak proslavimo svečano, a uz to imamo veliki broj prijatelja i rodbine koje treba da ispoštujemo. Odlučili smo se za popularni restoran gde su nam na kraju neki strandardni meni hrane i pića naplatili 45 evra po čoveku. Preko toga smo platili tortu, angažovali animatora za decu, fotografa i na kraju bend. I sve to za četiri sata rođendana“, ispričao je za portal N1 Andrej.

Bez obzira što je bio spreman da izdvoji novac za posebnu proslavu prvog rođendana, kaže da ga „strašno nervira što vidi koliko su cene nerealne“.

„Meni je potpuno u redu da toliko odvojim za svadbu koja traje osam sati i ljudi mnogo više popiju i pojedu. Međutim, odvojiti toliko za četiri sata rođendana, gde se mnogo manje pojede i popije je zaista previše“, ocenio je tata.

On je prokomentarisao da smo davno „sustigli pola Evrope po cenama„.

„Ispadne na kraju da radim za rođendan i letovanje“, rekao je Andrej za N1.

Shutterstock

Raspon cena u Beogradu od 600 evra do nekoliko hiljada

Ukoliko imate manji broj gostiju do 30 odraslih i 15 dece, najbolja varijanta su igraonice. Međutim, tu postoji caka o kojoj treba da vodite računa.

Ukoliko samo iznajmite prostor na dva i po sata, to će vas koštati oko 150 evra, ali na tu cenu dodatno plaćate piće, ketering koji košta oko 350 evra, dekorativni sto 250 evra i ukoliko želite profesionalne fotografije moraćete da odvojite od 100 do 300 evra. Ukoliko animacija nije uključena računajte na dodatnih 100-150 evra troška. To vas na kraju košta oko 1.000 evra za „jednostavniju“ proslavu rođendana.

Nešto jeftinija varijanta je da uzmete „all inclusive“ pakete koje nude igraonice, gde pored prostora dobijate i hranu i piće, najčešće i animatore, pozivnice za rođendan i za to možete da prođete jeftinije – sa oko 600 evra, ali u zavisnosti od tipa igraonice paketi mogu da idu i do preko hiljadu evra.

Pošto je praksa pokazala da su prvi rođendani mnogo veći, pa se dešava da broj gostiju bude između 100 i 200, onda je jedini izbor proslaviti ga u restoranu.

Većina restorana, čak, uslovljava da se, ukoliko je broj gostiju manji od 40, na cenu menija plaća i zakup prostora.

Ukoliko se opredelite za restoran, kompletan meni i piće za četiri i po sata dobićete od 40-100 evra po osobi. Samo što u tu cenu nije uključena torta, animacija dece, kao i dekorativni dečiji sto.

Poseban i dodatni trošak je ukoliko želite da obezbedite bend. Potrebno je da izdvojite minimum 500 evra, ali pored cene koju plaćate za muziku, i članove benda u restoranu morate da uračunate kao goste.

Pre nego što krenete sa planiranjem, najvažnije je da se dobro raspitate i obavezno pitate šta je sve uključeno u cenu, ali u svakom slučaju budite spremni na veliki trošak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare