Novi zakon u Hrvatskoj predlaže razvod braka u svega par minuta

Lifestyle 23. mar 202322:57 3 komentara
Pixabay/StockSnap

Razvod braka kod javnog beležnika samo je jedna od promena koje je uveo novi zakon o vanparničnom postupku u Hrvatskoj. Za partnere će to značiti razvod za nekoliko minuta, ali neće svi imati priliku za tako ekspresni raskid braka.

A sada će to ići još brže, jer će po novom Zakonu o vanparničnom postupku partneri koji nemaju nerešenih pitanja moći da se razvedu kod javnog beležnika, odnosno notara. I to je samo nekoliko minuta posla.

„Ne bih rekao da je to velika promena, jer se radi samo o sporazumnom razvodu. Dakle, do sada je sporazumni razvod braka bez dece, moram da kažem, išao… to je vrlo jednostavna procedura i prilično brza, jer se podnosi molba sporazumnom sudu i sud na osnovu toga može doneti presudu. bez ikakve rasprave“, objašnjava advokatica Vladimira Hebrang.

Pročitajte još

Građani smatraju da je odluka dobra.

„Samo se radi o razvodu, ljudi su se dogovorili, razvode se i to je to, a ako se posle nekog vremena predomisle, mogu ponovo da se venčaju“, smatra Vladimir.

„Pustite ih slobodno, ako dođe jeftinije, znači da ne opterećuju sud… dođite, potpišite, pečatirajte, dobro, svako na svoju stranu, bez uvreda i to je to“, dodaje Filip.

Partneri će i na ovaj način moći da uštede, jer nema potrebe da angažuju advokata koji ih je vodio kroz dosadašnje sudske postupke. Dakle, sada razvod, kaže Hebrang, ne bi trebao biti skuplji od sudske takse koja je do sada bila između 200 i 300 kuna.

Iz vlasti poručuju da su sudovi tako rasterećeni, ali advokatica Hebrang ne misli tako. Čini mi se da je malo marketinški predstavljati da se nešto radi i da se sudovi rasterećenju, to je moje lično mišljenje, ali u stvarnosti to ne znači apsolutno ništa“, objašnjava on.

Velikom delu opozicije dobro je došla mogućnost razvoda braka kod notara, ali se ne slažu sa drugim izmenama istog zakona.

„Ali, zar je zaista potrebno na njih prebacivati niz drugih stvari koje se mogu riješiti bilo ugovorom ili sudskim putem?!“, pita se predsednik SDP-a Peđa Grbin.

„To će voditi javni beležnici, a ko su javni beležnici i kako se zovu? Ko postavlja javne notare? ministarka pravde“, dodaje Sandra Benčić.

„Pazite sad šta je tu – sređivanje granice, raspuštanje imovine, razvod, meni to nekako ne izgledaju kao sporazumni postupci, naprotiv, vrlo je tanka linija u ovim procedurama da idu od sporazumnog ka sukobu,, smatra Vesna Vučemilović iz Suverenista.

Konfliktne razvode, kao i one u kojima partneri imaju decu, ipak, i dalje će se rešavati na sudu.

Komentari (3)

Vidi sve komentare