
Moguće je i tokom praznika hraniti se zdravo. Nutricionistkinja Ana Todorović za N1 predložila je nekoliko recepata koje možete isprobati tokom praznika.
Susam kuglice
Sastojci:
- File belog mesa – 300 g
- Feta sir 100 g
- Mladi sir 250 g
- 12 % pavlaka – 200 ml
- Kiseli krastavčići – 1/3 tegle
- Susam – 50 g
File pilećeg mesa skuvati i iseći na najsitnije komadiće.
Pomešati feta sir, mladi sir i 12 % pavlaku, dodati prepečen susam i kisele krastavčiće. Na kraju dodati prohlađeno i iseckano belo meso. Od smese se formiraju kuglice koje se dodatno valjaju u prepečen susam i posipaju origanom.
Rolat od spanaća
Sastojci:
- 6 jaja
- 300 g očišćenog spanaća
- 6 kašika speltinog brašna
- 2 kašičice maslinovog ulja
- Morska ili celerova so, biber
Za fil:
- 12% pavlaka
- 300 g mladog sira
- 300 g pilećih prsa
- nekoliko kiselih krastavčića i par crvenih kiselih paprika
- 1 kašika maslinovog ulja
- Morska so, biber
Za ukrašavanje:
- 12% pavlaka,
- rendana baby mozarela,
Priprema:
- Umutiti penasto belanca i dodati obaren i proceđen spanać, dodati žumanca, brašno, ulje, so i biber. Podmažite pleh i ispecite koru za rolat. Čim je kora pečena, uvijte je u mokru kuhinjsku krpu.
2. Pavlaku, sir, ulje, seckana pileća prsa, kisele krastavčiće i seckanu kiselu crvenu papriku pomešajte, posolite i pobiberite. Time filujte rolat, uvijte ga I kad odstoji 24h isecite na kriške. Rolat možete premazati pavlakom pa posuti rendanim kačkavaljem ili sitno seckanim prešunom, vlašcem...
Slani zalogajčići
Sastojci:
- Čeri paradajz 20 kom.
- Kačkavalj – gauda ili baby mozarela 200 g
- Pileća prsa 200 g
- Masline – zelene 20 kom.
Način pripreme:
Oprati čeri, kačkavalj i prašku šunku iseći na jednobrazne kockice. Na ukrasne čačkalice ređati čeri, kockicu šunke, masline i na kraju kockicu kačkavalja.
Mesni rolat
Za ovaj specijalitet trebaće vam veliko parče telećeg ili svinjskog buta, koji treba istanjiti uzeti u komadu, bez kostiju i istanjiti u veliku šniclu debljine prsta – možete ljubazno zamoliti da Vam pomognu u mesari.
Potrebno je 1, 5 kilogram mesa, koje tako istajeno treba blago začiniti – koristiti Biozačin, prekriti meso filetima crvene pečene paprike i preko staviti listiće što manje masne šunke i kačkavalja, sve uviti kao rolat dobro učvrstiti – vezati ili staviti u mrežicu za tu manenu i tako peći 1, 5 h. Početi na 220 stepeni, peći 15 minuta, a zatim smanjiti na 180 stepenii peći još sat i 15 minuta, a po potrebi i duže da se dobije lepa hrskava korica.
Novogodišnji zdravi slatkiši
U zdravim slatkišima česti sastojci su urme, mleveni rogač, med... Treba imati na umu da, ma koliko bili zdravija varijanta slatkiša, i oni sadrže nezanemarljivu kalorijsku vrednost i opet treba biti umeren u količinama koje svakako mogu biti veće od običnih slatkiša. Posebnu pažnju o količinama treba da obrate ljudi sa dijabetesom zato što unos šećera kod njih uvek utiče na koncetraciju šećera u krvi i u tim slučaju kada unesu i zdrav slatkiš, tog dana treba da unesu voćku manje ili manje hleba u zavisnosti od količine slatkiša koji su pojeli.
Ukoliko ste ljubitelj naširoko poznatog čiz kejka i tu postoji zdravija variajnta, podloga koja se pravi od keksa se zameni podlogom koju ste napravili od koštunjavog voća, urmi i kokosovog ulja, a umesto jačeg sira za sloj iznad treba koristiti niskomasne sireve i voću na vrhu ne treba dodavati šećer..
Zdrave slatke kuglice
Potrebno je:
- 10 svežih urmi, treba ih očistiti od koščica i potopiti u mlakoj vodi preko noći
- 50 g sirovih badema, lešnika ili oraha
- 1 kašika organskog kakaoa
* ubaciti urme koje su bile potopljene u blender, izmiksati i dodati orašasto voće koje smo prethodno isto izmiksali u blenderu i 1 kašiku kakaoa. Od smese formirati kuglice i valjati u kokosovo brašno ili rendanu crnu čokoladu sa što većim postotkom kakaoa, prema ukusu.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare