Olimpijski buketi za pobednike nose duboku poruku

Lifestyle 30. jul 202121:14 4 komentara
REUTERS/Murad Sezer

Iako olimpijske medalje za sportiste koji učestvuju na ovoj svetskoj smotri imaju poseban značaj, buketi koji se uz odličja dodeljuju ove godine u Tokiju ipak nose jednu dublju poruku.

Suncokret i ostali cvetovi koji krase bukete rasli su u tri japanske regije na severozapadu zemlje, devastirane tokom katastrofe koja je 2011. godine usledila kao posledica zemljotresa, cunamija i raspada tri nuklearna reaktora.

Oko 18,000 ljudi tada je poginulo u pokrajinama Ivate, Fukušima, and Mijagi, a oporavak traje i danas, piše AP.

Organizatori su očekivali kako će kroz Olimpijske igre promovisati ovo područje, ali pandemija je promenila planove i Olimpijske igre prvobitno planirane za 2020. godinu morale su biti odložene. Zapravo, neki stanovnici u ovim regijama su se žalili kako održavanje igara oduzima vreme i resurse koji su neophodi za oporavak tih delova Japana.

Tada se rodila i ideja o 5.000 buketa, koji su specijalno pripremljeni za osvajače medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i Paraolimpijskim igrama koje počinju 24. augusta, s ciljem promocije tri nastradale regije.

Jedna neprofitna organizacija u Fukušimi počela se baviti uzgojem cveća u nadi da će podići raspoloženje u toj pokrajini. Cvetovi poznati kao Solomonov pečat su uzgajani na opustošenim poljoprivrednim zemljištima koje je ostalo prazno kada je opala prodaja voća i povrća na tom području.

Priča iz Mijagija je možda i najdirljivija, jer su roditelji koji su izgubili decu u katastrofi, zasadili suncokrete iz „olimpijskih“ buketa na brdu na kome su njihova deca potražila utočište od cunamija. Ovaj čin sećanja takođe je ispričan u jednoj knjizi za decu.

Regija Ivate, koja je poznata po proizvodnji lincure, cveta indigo plave boje kakvi su i olimpijski i paraolimpijski amblemi, za bukete je „donirala“ upravo ove cvetove.

Tokio kao grad domaćin za buket je dao cvet aspidistre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare