On, ona, ono ili oni: Šta znači kada je neko nebinarna osoba i kojom je zamenicom oslovljavati?

Lifestyle 14. maj 202422:51 108 komentara
Shutterstock/nito

Šta znači kada je neko nebinarna osoba i kojom zamenicom treba da je oslovljavamo, pitanja su koja su dospela u žižu interesovanja, nakon što je Nemo, pobednik na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, za sebe rekao da je - nebinaran.

Naime, nebinarne osobe su one koje sebe ne bi nazvale ni muškarcem ni ženom, već su van tih definicija.

Takođe, nebinarna osoba se može osećati i identifikovati i kao žena i kao muškarac, ili potpuno izvan binarnih normi, piše Danas.

Pročitajte još:

Termin „nebinarnost“ tiče se rodnog identiteta, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Nebinarne osobe se mogu identifikovati kao osobe koje imaju preklapanje ili nedefinisane linije između rodnih identiteta.

U engleskom jeziku nebinarno izražavanje je lakše, jer nebinarni ljudi najčešće koriste zamenicu they, dok je u srpskom jeziku teže izbeći „on“ ili „ona“.

Takođe, kao što LGBT imaju svoju zastavu duginih boja, postoji i nebinarna zastava.

Ona je nastala 2014. godine, ima četiri pruge i svaka od njih predstavlja različiti deo identiteta.

Žuta je za one čiji rod postoji izvan binarne podele na muško i žensko, bela je za one koji imaju mnoge ili sve rodove, ljubičasta odaje poštu onima koji predstavljaju jedinstvenost i fluidnost nebinarnih osoba, dok crna boja obeležava one koji nemaju rod.

Na kraju, postoji dosta rodnih identiteta koje pokriva termin nebinarnosti. Među njima su birodnost, panrodnost, demirodnost, rodna fluidnost, arodnost i drugi.

Kako treba oslovljavati rodno neutralne osobe?

Odgovor na ovo pitanje ponudila je organizacija „Da se zna“, koja pruža psihološku i pravnu podršku LGBT+ osobama.

„Zbog toga što srpski jezik prepoznaje kategoriju roda i to, za razliku od, na primer, engleskog, ne samo u zamenicama, nebinarne osobe često moraju da se dovijaju kako bi se izrazile i kako bi ih naš jezik adekvatno reprezentovao. Ali kako drugi da oslove nebinarnu osobu?“, kažu oni.

„Ono“ i srednji rod? Iz organizacije „Da se zna“ kažu – bolje ne.

„Srednji rod koristi se za predmete, decu i mladunce, pa većina nebinarnih osoba oseca da ih srednji rod dehumanizuje ili infantilizuje. Takođe, „ono“ se često koristi kao uvreda za rodno-nekonformirajuće osobe“, ističu.

Navode da je jedan od načina i da se takva osoba naziva sa „oni“.

„Pokušaj da se prevede engleska zamenica „they/them“, koja se u engleskom tradicionalno upotrebljava kada govorimo o nepoznatoj ili hipotetičkoj osobi, čiji rod stoga ne znamo, takođe je jedan od načina“, navode.

„Ipak, tamo gde će govornik/ca engleskog jezika upotrebiti zamenicu they/them, govornik/ca srpskog jezika će najčešće upotrebiti takozvani generički muški rod, odnosno – koristiće muški rod kada govori o nepoznatoj ili hipotetičkoj osobi. Stoga bi oslovljavanje jedne osobe koristeći množinu za mnoge govornike/ce našeg jezika, a posebno one koji/e ne vladaju engleskim, bilo zbunjujuće, strano i čudno. Na kraju, „oni“ je možina, ali i dalje muški rod“, podsećaju.

„Verovatno najbolji način da se rodna nebinarnost izrazi u našem jeziku i način za koji se, čini se, opredeljuje većina nebinarnih osoba kod nas je naizmenično korišćenje muškog i ženskog roda“, zaključuju oni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare