Ovo je ključni korak koji svako mora napraviti posle prekida veze, tvrdi terapeutkinja

Lifestyle 28. nov 202323:54 0 komentara
Shutterstock/Ana Blazic Pavlovic

Kad vam je srce slomljeno i ne znate kako dalje, može biti primamljivo da pokušate da se oporavite tako što ćete uništiti svog bivšeg. Bes može biti prilično snažan motivator i mogli bi sanjariti o osveti ili sastavljati popis svih njegovih mana i svih crvenih zastavica koje ste "propustili" dok ste izlazili. Međutim, prema mišljenju terapeutkinje, to bi bila greška.

Umesto toga, postoji nešto korisnije za što ona veruje da bi svako trebao učiniti nakon prekida, ali to nije zadatak koji će biti lako izvršiti, prenosi Metro.

Kendra Kapalbo, licencirana terapeutkinja za parove je rekla:

“Iako je doživeti raskid nedvosmisleno veliki emocionalni izazov, on takođe može katalizirati lični razvoj i rast. Nakon prekida, svako mora započeti svesno i namerno razdoblje samorefleksije. To uključuje izdvajanje vremena da sednete i duboko razmislite o lekcijama naučenim iz veze — razumevanje vaših želja i stvari o kojima se ne može pregovarati u budućim vezama i prepoznavanje područja koja zahtevaju osobni rast pre nego što krenete napred”.

Kendra je nastavila da objašnjava da je prirodno provoditi vreme fokusirajući se na mane svog bivšeg, kao mehanizam za suočavanje sa bolom, ali kaže da je ključno zapamtiti da niko od nas nije bez mana i da ima prostora za malo ličnog razvoja.

“Čak i ako prekinuta veza nije bila prava, može biti odskočna daska koja vas priprema za onu pravu”, nastavlja ona.

“Prihvatanje dubokih uvida stečenih ovim iskustvom može dovesti do osnaženog i obogaćenog pristupa budućim odnosima, osiguravajući da ste bolje opremljeni za podsticanje zdrave i ispunjavajuće veze u nadolazećim danima”.

Na internetu u zadnje vreme sve više se priča o “savršenom” raskidu, a neki sada insistiraju na tome da postoje “pravi” i “pogrešni” načini rešavanja slomljenog srca, a naravno ‘pravi’ način uključuje trošenje gomile novca na sebe i svoj oporavak. Ali, pre nego što vas sve to povuče, važno je zapamtiti da će ideja o „savršenom“ prekidu izgledati drugačije za svakoga od nas, a kao što svi znamo, ništa nije tako savršeno kao što se čini.

Osim toga, koga zavaravamo, većina nas jednostavno nema novca da bi se razbacivala i na kraju dana, čak i da to možemo sebi priuštiti, za to nema teškog i brzog rešenja. Umesto toga, sve se svodi na vreme, koje može izlečiti gotovo sve.

Umesto da težite neverojatno savršenom kraju vaše veze, Kendra je podelila neke dobre staromodne savete o tome kako pokušati imati ono što ona naziva „idealnim raskidom“, a to uključuje – pogađate – vreme.

Prema rečima stručnjakinje, idealan prekid bi uključivao mogućnost da obe osobe otvoreno i iskreno razgovaraju o tome zašto nisu uspeli da postignu razumijevanje koje bi im omogućilo da ostanu prijatelji čak i nakon što raskinu, prenosi Večernji list.

Međutim, ovakav raskid nije uvek za sve moguć. Ona dalje objašnjava:

“Sposobnost komuniciranja iz srca, čak i ako je poruka izazovna, sve dok dolazi s mesta konstruktivnosti, najvredniji je dar koji jedno drugome možemo ponuditi tokom raskida. Ključno je koristiti ove informacije kako bi poboljšali sebe i svoje ponašanje u budućim odnosima”.

“Ko je bolji od emocionalno inteligentnog bivšeg kojem je iskreno stalo do vas, da vam pomogne da prepoznate područja u kojima je potreban lični razvoj, čak i ako oboje shvatite da više niste kompatibilni kao par. Parovi koji mogu postići ovaj stepen razumevanja možda će moći održati prijateljstvo nakon raskida, što je, po mom mišljenju, krajnji pokazatelj idealnog prekida”.

Ona dodaje i sledeće:

“Važno je napomenuti da se razgovor koji predlažem možda neće dogoditi odmah. Možda će prvo trebati malo prostora da se emocije slegnu pre nego što se vratite na iskreni razgovor. Nadalje, potrebne su dve emocionalno inteligentne osobe da to shvate, pa to možda nije izvodljivo za većinu parova. Ipak, ovako zamišljam idealan raskid”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!