Ovo nikada ne biste smeli da jedete za doručak

Lifestyle 29. avg 202308:33 0 komentara
Shutterstock

Nutricionistica Pipa Kambel otkrila je za Cosmopolitan šta bi trebalo da izbegavamo za doručak.

Iako je važno da sve konzumiramo umereno, trebalo bi da izbegavamo sledeće namirnice za doručak:

Beli tost: Beli hleb manje će vas držati sitima u poređenju sa crnim hlebom, jer je znatno siromašniji vlaknima. Takođe, ishrana bogata vlaknima pomaže održavanju zdravlja creva i snižavanju holesterola.

Masni doručak: Umesto prženih jaja i masne slanine, odaberite kuvan jaja i pečenu slaninu. Pečurke dodajte za vlakna i zdrave masti. Izbegavajte visokokalorične dodatke kao što je kečap.

Samo smuti: Samo voćni smuti može da bude bogat šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Takođe, voće nema dovoljno proteina, stoga razmotrite dodatak biljnog proteina u prahu za duži osećaj sitosti, piše Cosmopolitan.

Shutterstock

Pahuljice: Pahuljice pune šećera mogu da izazovu nagli porast šećera u krvi. Obratite pažnju na veličinu porcija i izbegavajte one s visokim sadržajem šećera.

Instant aromatizovane kaše: Ako koristite instant kaše, pazite na visok sadržaj šećera i soli. Odaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.

Kroasan s krem sirom: Kroasani su kalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte hleb od raži i smanjite unos krem sira.

Žitne pločice: Ove pločice često su pune šećera i imaju malo proteina. Radije odaberite zdraviju opciju s više proteina.

Gotovi sendviči za doručak: Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.

Mafini s borovnicama: Borovnice obiluju antioksidansima i mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su mafini s borovnicama zdravi!

Ovi slatkiši obično imaju malo borovnica, a puni su masti i kalorija. Ako ipak odaberete mafin s borovnicama, proverite da li se na ambalaži nalaze prave borovnice. Neki brendovi koriste lažne borovnice, a zdravstvene prednosti pravih borovnica su bitne.

Koncentrat sok od pomorandže: Što više obrade hrana prolazi, to više hranjivih materija gubi. Koncentrat, sok od pomorandže je dobar primer.

Koncentrat sadrži manje hranjivih materija od svežeg soka, a visok je i u fruktozi koja može da izazove nagli porast šećera u krvi. Pre jedite celu pomorandžu nego ovakav sok.

Preskakanje doručka: Preskakanje doručka može da dovede do prejedanja kasnije tokom dana i usporiti metabolizam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!