Nutricionistica Pipa Kambel otkrila je za Cosmopolitan šta bi trebalo da izbegavamo za doručak.
Iako je važno da sve konzumiramo umereno, trebalo bi da izbegavamo sledeće namirnice za doručak:
Beli tost: Beli hleb manje će vas držati sitima u poređenju sa crnim hlebom, jer je znatno siromašniji vlaknima. Takođe, ishrana bogata vlaknima pomaže održavanju zdravlja creva i snižavanju holesterola.
Masni doručak: Umesto prženih jaja i masne slanine, odaberite kuvan jaja i pečenu slaninu. Pečurke dodajte za vlakna i zdrave masti. Izbegavajte visokokalorične dodatke kao što je kečap.
Samo smuti: Samo voćni smuti može da bude bogat šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Takođe, voće nema dovoljno proteina, stoga razmotrite dodatak biljnog proteina u prahu za duži osećaj sitosti, piše Cosmopolitan.
Pahuljice: Pahuljice pune šećera mogu da izazovu nagli porast šećera u krvi. Obratite pažnju na veličinu porcija i izbegavajte one s visokim sadržajem šećera.
Instant aromatizovane kaše: Ako koristite instant kaše, pazite na visok sadržaj šećera i soli. Odaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.
Kroasan s krem sirom: Kroasani su kalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte hleb od raži i smanjite unos krem sira.
Žitne pločice: Ove pločice često su pune šećera i imaju malo proteina. Radije odaberite zdraviju opciju s više proteina.
Gotovi sendviči za doručak: Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.
Mafini s borovnicama: Borovnice obiluju antioksidansima i mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su mafini s borovnicama zdravi!
Ovi slatkiši obično imaju malo borovnica, a puni su masti i kalorija. Ako ipak odaberete mafin s borovnicama, proverite da li se na ambalaži nalaze prave borovnice. Neki brendovi koriste lažne borovnice, a zdravstvene prednosti pravih borovnica su bitne.
Koncentrat sok od pomorandže: Što više obrade hrana prolazi, to više hranjivih materija gubi. Koncentrat, sok od pomorandže je dobar primer.
Koncentrat sadrži manje hranjivih materija od svežeg soka, a visok je i u fruktozi koja može da izazove nagli porast šećera u krvi. Pre jedite celu pomorandžu nego ovakav sok.
Preskakanje doručka: Preskakanje doručka može da dovede do prejedanja kasnije tokom dana i usporiti metabolizam.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!