Kako je Eskobarov zoološki vrt poremetio ekosistem u Kolumbiji

Lifestyle 16. sep 202317:49 > 18:21 1 komentar
CORNARE/AFP

Hacijenda Napoles bila je jedan u nizu luksuznih imanja u posedu Pabla Eskobara, ozloglašenog narko bosa iz Kolumbije.

Hacijenda je locirana na oko 150 kilometara istočno od Medeljina i na 249 kilometara od Bogote. Prostire se na 20 kvadratnih kilometara, a ono što ju je izdvajalo od ostalih imanja je što je Eskobar tu sagradio sopstveni zoološki vrt.

U tom zoološkom vrtu su se nalazile zebre, žirafe, flamingosi i četiri nilska konja. Nakon što je Pablo Eskobar ubijen 1993. godine, većina životinja je preseljena, ali ne i nilski konji.

Pošto je hacijenda Napoles napuštena kada je počeo rat između države i Eskobarovog kartela, vlasti su premestile sve ostale životinje, ali nisu nilske konje, za koje su računali da će vremenom uginuti jer više niko nije brinuo o njima.

Međutim, piše NPR, desilo se suprotno – oni su se snašli, počeli da napuštaju imanje pošto je ograda srušena i vremenom se razmnožavali, pa ih sada ima oko 100 u užem krugu oko hacijende. To je poremetilo ekosistem Kolumbije.

Nilski konji umeju da budu veoma agresivni, pa su tako počeli da se pojavljuju u kolumbijskim gradovima, gde su pravili značajnu materijalnu štetu, a u nekim mestima su i napadali ljude.

Ekolozi pokušavaju da reše ovaj problem kontrolisanjem populacije nilskih konja, odnosno njihovim sterilisanjem, što je težak, spor i skup proces.

Međutim, postoje i druge prepreke. Lokalno stanovništvo simpatiše ove životinje i smatraju da ih treba ostaviti na miru. Zbog tog protivljenja je donet zakon kojim je Kolumbijcima zabranjeno da ubijaju nilske konje.

Prema planu vlade, 60 nilskih konja bi trebalo da bude transportovano u Gudžarat u Indiju, dok bi još deset životinja trebalo da ode u zoološke vrtove širom Meksika. To će, prema procenama, kolumbijske vlasti koštati 3,5 miliona dolara.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare