Papir za pečenje ima visoku otpornost na toplotu, ali ima i svoju granicu

Shutterstock/Pixel-Shot

Papir za pečenje je nezaobilazna pomoć u kuhinji u mnogim domaćinstvima. Koristimo ga za pečenje raznih poslastica kao što su kolači i torte, ali i za povrće, pice i meso.

Papir za pečenje je nezaobilazna pomoć u kuhinji u mnogim domaćinstvima. Koristimo ga za pečenje raznih poslastica kao što su kolači i torte, ali i za povrće, pice i meso.

Papir za pečenje je sa obe strane obložen tankim slojem silikonskog premaza, koji sprečava lepljenje hrane za plehove i tepsije tokom termičke obrade.

Ne samo da ne zahteva dodatnu upotrebu ulja, masti i putera kako bi se sprečilo lepljenje hrane, već nam olakšava i čišćenje, piše Pun kufer.

Ali da li znate koliko dugo možete da ga koristite dok pečete u rerni?

Papir za pečenje ima visoku otpornost na toplotu, ali ima svoju granicu. Proizvođači obično preporučuju korišćenje papira za pečenje na maksimalnoj temperaturi od 220 stepeni Celzijusa. Pored toga, najbolje bi bilo da ga ne držite u rerni duže od 30 minuta.

Preporučeno vreme pečenja

Čak i ako temperatura pečenja prelazi dozvoljenu granicu ili preporučeno vreme, biće bezbedna za upotrebu. Papir se neće zapaliti, ali može pocrniti i postati lepljiv, što otežava prenošenje termički obrađene hrane na sigurno.

Ako imate recept koji zahteva višu temperaturu i/ili vreme pečenja duže od 30 minuta, možda bi bilo dobro da stavite aluminijumsku foliju ispod papira za pečenje.

Ona će ponuditi čvrstu površinu za podizanje pečenih proizvoda sa pleha za pečenje ako papir postane lomljiv ili oštećen usled dužeg izlaganja toploti.

Ako želite da budete sigurni i pravilno koristite papir za pečenje, pogledajte uputstva na pakovanju. Tamo možete pronaći korisne informacije i upozorenja, prenosi N1 Zagreb.

Na primer, ne stavljajte papir za pečenje u rernu dok se zagreva ili dok je roštilj uključen. Sprečite da papir dodirne vruće grejače i vruće zidove rerne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare