Parovi koji se više raspravljaju ostaju duže u vezi

Shutterstock/wavebreakmedia

Snažna veza puna ljubavi može da podnese nesuglasice bez pretvaranja u ljutnju

Parovi koji su iskusili ljubav, ali i rasprave shvaćaju važnost funkcioniranja veze. Bilo da se radi o strastvenoj prepirci ili šali, manje nesuglasice samo su ‘štucanje’ u njihovoj ljubavnoj priči. Svedočiti kako se dvoje, kojima je jako stalo jedno do drugoga, upuštaju u prijateljsku svađu nesumnjivo je intrigantno.

Zašto se neki parovi svađaju?

Svađa u vezi ne znači uvek da je ista u nevolji. Rasprava je zdrav oblik komunikacije koji može rasvetliti različita stanovišta i naučiti vredne lekcije. Stručnjaci kažu da je ovladavanje umećem raspravljanja ključno za zdravu vezu.

Povezane vesti

Prilikom razmirica uvek imajte na umu da treba paziti na to što govorite, da kasnije na zažalite. Izbegavajte potrebu da uvek budete u pravu. Ostanite na pravom putu i usredsredite se na tom razgovora. Progovorite čim osetite da se ljutite. Uvek saslušajte perspektivu partnera.

Nisu sve svađe iste

Efikasna komunikacija ključna je za svaki uspešan odnos. Iako je važno izraziti svoje misli partneru, ljutita svađa može učiniti više štete nego koristi.

S vremenom ćete naučiti oko čega se isplati svađati se, a oko čega ne. U redu je birati svoje bitke i ne spominjati svaku sitnicu. Međutim, potiskivanje emocija kako biste izbegli sukob nije zdravo.

„Sreću veze možete meriti brojem ožiljaka koje svaki partner nosi na svom jeziku, zarađenih godinama pregrizanja ljutitih reči – kaže autorka bestselera i motivaciona govornica Elizabet Gilbert.

Kako efikasno raspravljati s partnerom?

Neslaganja u odnosu mogu biti prilika za rast i učenje. Svađe mogu omogućiti parovima da razumiju međusobne jedinstvene perspektive, uverenja i individualne identitete ako se s njima dobro postupa. Međutim, borba oko svega može postati iscrpljujuća, pa je važno mudro birati bitke.

Povezane vesti

Kako biste na zdrav način rešili nesuglasice ne insistirajte na tome da ste uvek u pravu. Dopustite partneru da završi govor pre nego što odgovorite. Držite se teme i izbegavajte skretanje s iste. Pristupite razgovoru s ljubaznošću, poštovanjem i stavom punim ljubavi. Ponekad je dobro napraviti pauzu da se ohladite u drugoj prostoriji.

Rešite nesuglasice u vezi

Nesuglasice su prirodni deo svake veze, ali važno je znati kako se s njima nositi. Usredsredite se na jedno po jedno pitanje kako ne biste bili preopterećeni i izgubili iz vida početni cilj rasprave.

Zapamtite da vi i partner radite zajedno na rješavanju problema, a ne jedno protiv drugog. Vodite računa o svom mentalnom zdravlju. Postavite granice, na primer da ne vičete jedno na drugo.

Zašto se parovi koji se svađaju više vole?

Neslaganja u vezi su prirodna i mogu značiti da oba partnera imaju različita stajališta i uverenja. Izbegavanje svađa može stvoriti napetost i povlačenje, jer partneri mogu oklevati da izraze svoje misli i osećanja kako bi izbegli nanošenje štete. To može dovesti do nedostatka poverenja u vezi.

„Nikad nisam videla zdrav par koji se ne svađa. Međutim, nikad se ne bore jedno protiv drugog, oni raspravljaju. Nešto nije u redu ako par dođe u moju kancelariju i kaže mi da se nikada nisu svađali. Možete se svađati tako što ćete iznositi svoja gledišta bez prozivki i povišenog tona. Ponekad se složite da se ne slažete, i to je u redu,“ objašnjava dr Stefani Sarkis.

Ipak, sretni i zaljubljeni parovi slušaju jedno drugo i iskazuju međusobno poštovanje, čak i u izazovnim razgovorima, donosi Bright Side, prenosi 24 sata.hr.