Pesma koja je još 90-ih hrabro pokrenula temu o bezbednom seksu, HIV-u i sidi

Lifestyle 01. dec 202323:19 0 komentara
Shutterstock/Twin Design

Sredinom 1990-ih, jedan od najkvalitetnijih bendova na svetu hrabro je pokrenuo temu o bezbednom seksu, HIV-u i sidi. Nagrađivani trio iz Atlante TLC (koji čine Tionne "T-Boz" Vatkins, Lisa "Left Eie" Lopes i Rozonda "Chilli" Thomas) objavili su 1995 svoju najpoznatiju pesmu - Vaterfalls, sa njihovog drugog albuma, CrazySexyCool.

Tema ove pesme je upozoravajuća. Upozorenje se odnosi na to da se ne vodimo samodestruktivnim željama, a njen ton je izuzetno empatičan i neosuđujući.

U prvom stihu pesma govori da je, „usamljena majka“ bespomoćna jer je svog voljenog sina izgubila zbog trgovine drogom.

U drugom stihu nas upoznaje sa čovekom čija ga „prirodna opsesija za iskušenjem” dovodi do nezaštićenog seksa i otrežnjujućeg zaključka: „tri slova su ga odvela do poslednjeg počivališta”.

„Želeli smo da napravimo pesmu sa snažnom porukom, o nezaštićenom seksu, promiskuitetu i druženju sa pogrešnim ljudima“, objasnila je Tomas u intervjuu za The Guardian 2018.

„Poruke iz pesme Vodopadi su stigle u sve domove i mislim da je to razlog zašto je to naš najveći hit do sada“, rekao je on.

Lopes je za LA Times 1992. godine rekla i da je „poenta da kondomi postanu nešto od čega se deca ne plaše ili stide“

Pesme  TLC-a uvek su isticali teške istine, uključujući i činjenicu da je HIV neproporcionalno uticao na crnačke i latinoameričke zajednice.

U godini kada je Vaterfalls pušten, bilo je oko 50.000 smrtnih slučajeva među osobama sa sidom u SAD.

Prema Izveštaju o nadzoru nad HIV/sidom koji je objavilo Ministarstvo zdravlja i javnih službi SAD, „1995. godine crnci i Hispanoamerikanci su predstavljali većinu slučajeva među muškarcima (54 procenta) i ženama (76 procenata)“.

TLC su sada u fokusu zbog svog novog dokumentarnog filma koji je nedavno imao svoju premijeru u Velikoj Britaniji na Doc ‘N’ Roll Film Festivalu.

„TLC Forever je bio projekat koji je ispunio sve moje snove iz detinjstva“, smeška se reditelj i obožavalac muzike Met Kej.

„Govorio sam sa mnogo ljudi i zaključio da je postojalo veliko poštovanje prema originalnosti koje je imao bend“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!