Pet vrsta hrane koju ne bi trebalo da kupujete u supermarketima

Lifestyle 24. okt 202419:51 19 komentara
mleveno meso
Sergey Ryzhov/Shutterstock

Bez obzira da li brinemo o svom zdravlju ili o svom novčaniku, postoje određene vrste hrane koje nikada ne bi trebalo da kupujemo u supermarketima. Vrtoglave količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva stvaraju dugoročan rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova, kao i brojnih hroničnih bolesti.

Osim toga, kada jednom postanemo zavisni od hrane prepune pojačivača ukusa, teško je da se vratimo na stari, prirodan i zdrav način. U moru nezdrave hrane koja mami sa rafova prodavnica, i dalje ima loših i lošijih sorti. Odabrali smo neke vrste hrane koje možete preskočiti ako želite da živite zdravo.

Prerađene žitarice

Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge vrste žitarica sadrže mnogo šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promena u nivou šećera u krvi i viška telesne težine. Problem nastaje kada nasednemo na trikove proizvođača i pomislimo da činimo nešto dobro za sebe ako izaberemo takvu hranu za doručak, piše Punkufer.

Rafinisane žitarice i musli iz prodavnice koji se često jedu za doručak obično su visoko obrađeni i najbolje ih je izbegavati. Ako želite da budete sigurni da znate šta jedete, najbolje je da izaberete neprerađene ili malo obrađene pahuljice, poput ovsenih pahuljica, bez dodataka, a po želji dodajte semenke, voće, začine i druge dodatke.

Kocka supe

Podloge koje se kupuju u prodavnici često sadrže sumanute količine soli, aditiva, konzervansa, pojačivača ukusa (poput mononatrijum glutamata) i veštačkih aroma. Uz domaće zalihe birate sveže i zdrave sastojke bez nepotrebnih hemikalija. Zbog toga je bolje preskočiti kocke i kupiti začine ili bar dati prednost onima koji sadrže manje soli i „hemije“.

Uz malo planiranja, lako možete napraviti domaće zalihe i zamrznuti ih da biste ih koristili po potrebi. Biće ne samo zdravije već i ukusnije, pripremljeno baš onako kako vi volite.

Lažni sir

Lažni sirevi po ukusu i teksturi podsećaju na prave sireve, ali ako pogledamo sastav takvih veštačkih proizvoda, često ćemo naći brojne nezdrave sastojke. Pored nedefinisanih masnoća, skroba, boja i aroma, takvi proizvodi sadrže i razne druge „hemikalije” koje dugoročno mogu štetiti zdravlju. Na primer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati probleme sa varenjem i još ozbiljnije bolesti.

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je povoljna cena, ali se to najbolje poznaje po čitanju deklaracije i sitnim slovima na ambalaži. Prirodni sir obično ima kratku listu sastojaka. Da biste bili sigurni da ste odabrali sir koji zaista sadrži sir, morate pročitati deklaraciju na proizvodu. Budite posebno sumnjičavi prema siru koji se prodaje u listovima. Kada kupujete sir, uvek je bolje izabrati sir u komadima – prethodno narendani sir takođe često sadrži nezdrave aditive, a dobro je sumnjati u sir koji je označen kao „sir za pica“.

Mleveno meso

Zvezda sarme i punjenih paprika, bolonjeze sosa, ćufti i roštilja, mleveno meso je idealan sastojak za pripremu brzih i ukusnih jela, ali samo ako znate šta kupujete. Kupovina prethodno upakovanog mlevenog mesa se uopšte ne preporučuje jer ne možete biti sigurni kada i koji delovi mesa su mleveni. Istraživanje objavljeno pre nekoliko godina pokazalo je da je svako peto prepakovano mleveno meso lošijeg kvaliteta, odnosno da deklaracija ne odgovara proizvodu.

Pavlaka za kuvanje

Pavlaka za kuvanje je razblažena verzija prave, koja sadrži nepotrebne masti i razne aditive. Pavlaka za kuvanje ne daje dobar ukus sosovima, a ako dodate previše, može previše da maskira ostale sastojke. U receptima za sosove možete ga zameniti punomasnim mlekom uz dodatak putera. U nekim jelima će poslužiti i grčki jogurt ili maskarpone.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare