Pilot otkriva gde možete očekivati najgore turbulencije na svetu

Lifestyle 27. maj 202423:56 1 komentar
Shutterstock/Melnikov Dmitriy

Plašite li se letenja, a priče o avionskim nesrećama zbog jakih turbulencija koje čitate poslednjih dana prosto vas užasavaju? Možda će vas utešiti priča australijskog pilota Džimija Nikolsona, koji kaže da su situacije poput one tragične na prošlonedeljnom letu Singapur erlajnsa "veoma redak i tužan događaj".

On objašnjava da se avion na letu SK321 „kontrolisano spustio“ i da nije „pao zbog turbulencije“.

Razliku je objasnio u videu koji je podelio na svom TikTok profilu. Od kada je postavljen 23. maja, ovaj video je pregledan više od 1,2 miliona puta.

@jimmy_nicholson Singapore airlines flight SQ321 severe turbulence, what the media isnt telling you #SQ321 #pilot #turbulence ♬ original sound – Jimmy Nicholson

Nikolson je govorio i o delovima sveta gde se mogu očekivati „najgore turbulencije“ i ukazao na područje oko ekvatora poznato kao zona konvergencije.

„Ovde se vetrovi sa severne hemisfere spajaju sa južnom, često izazivajući loše vremenske prilike i turbulencije. ITCZ (Intertropska zona konvergencije) se menja tokom godine“, kaže on u videu.

Nikolson je za Nevsveek rekao da u ITCZ-u često mogu postojati „veliki skupovi visokih kumulonimbusnih oblaka“ ili grmljavinskih oblaka.

„Uvek izbegavamo te oblake. Ako biste leteli kroz jedan, gotovo sigurno biste doživeli ozbiljne turbulencije. Dobra stvar je što nam radar tačno pokazuje gde su ti oblaci“, objasnio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare